σιμβαστατίνη

Θεραπευτική κατηγορία: Αντιυπερλιπιδικό

Χρήσεις για σιμβαστατίνη

Φαρμακολογική κατηγορία: Αναστολέας αναγωγάσης HMG-COA

Η σιμβαστατίνη ανήκει στην ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς αναγωγάσης HMG-CoA ή στατίνες. Λειτουργεί για τη μείωση της ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα, εμποδίζοντας ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη χοληστερόλη.

η σιμβαστατίνη είναι διαθέσιμη μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για τη σιμβαστατίνη, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση στη σιμβαστατίνη ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει παιδιατρικά ειδικά προβλήματα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη χρησιμότητα της σιμβαστατίνης σε παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών. Ωστόσο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της σιμβαστατίνης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Τα εφηβικά κορίτσια που παίρνουν σιμβαστατίνη πρέπει να συμβουλεύονται τις κατάλληλες μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Πριν από τη χρήση σιμβαστατίνης

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα της σιμβαστατίνης στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μυϊκά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να απαιτεί προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν σιμβαστατίνη.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε σιμβαστατίνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση σιμβαστατίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα δεν συνιστάται. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση σιμβαστατίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση σιμβαστατίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση σιμβαστατίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω συνήθως δεν συνιστάται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Εάν χρησιμοποιηθεί μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε σιμβαστατίνη ή να σας δώσει ειδικές οδηγίες σχετικά με τη χρήση τροφής, οινοπνεύματος ή καπνού.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει τη χρήση της σιμβαστατίνης. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Πάρτε σιμβαστατίνη μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην το χρησιμοποιείτε περισσότερο, μην το χρησιμοποιείτε συχνότερα και μην το χρησιμοποιείτε για περισσότερο χρόνο από ότι διέταξε ο γιατρός σας.

Εκτός από τη σιμβαστατίνη, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δίαιτά σας σε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη. Προσεκτικά ακολουθήστε τις παραγγελίες του γιατρού σας για οποιαδήποτε ειδική διατροφή.

Εάν παίρνετε μαζί με τη σιμβαστατίνη το diltiazem (Cardizem®), τη δρονεδαρόνη (Multaq®) ή το verapamil (Calan®, Isoptin®, Verelan®), η δόση της σιμβαστατίνης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 mg ανά ημέρα, από τον γιατρό σας. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο από 20 mg ημερησίως σιμβαστατίνης μαζί με αμιωδαρόνη (Cordarone®), αμλοδιπίνη (Norvasc®), λομιταπίδη (Juxtapid ™) ή ρανολαζίνη (Ranexa®). Όταν χρησιμοποιούνται μαζί με υψηλότερες δόσεις σιμβαστατίνης, αυτά τα φάρμακα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο μυϊκού τραυματισμού και να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν καταναλώνετε τακτικά χυμό γκρέιπφρουτ. Το να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες χυμού γκρέιπφρουτ (περισσότερο από 1 κιλό κάθε μέρα) ενώ λαμβάνετε σιμβαστατίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού των μυών και να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά.

Μην πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ με σιμβαστατίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στο ήπαρ.

Η δόση της σιμβαστατίνης θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις σιμβαστατίνης. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση σιμβαστατίνης, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Η σωστή χρήση της σιμβαστατίνης

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις. Αυτό θα επιτρέψει στο γιατρό σας να διαπιστώσει εάν το φάρμακο λειτουργεί σωστά και να αποφασίσει αν θα πρέπει να συνεχίσετε να το παίρνετε. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Η χρήση σιμβαστατίνης ενώ είστε έγκυος μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας. Χρησιμοποιήστε μια αποτελεσματική μορφή ελέγχου των γεννήσεων για να μην μείνετε έγκυος. Εάν πιστεύετε ότι έχετε μείνει έγκυος κατά τη χρήση του φαρμάκου, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Μη χρησιμοποιείτε σιμβαστατίνη εάν παίρνετε επίσης κάποιο από τα ακόλουθα φάρμακα: boceprevir (Victrelis®), προϊόντα που περιέχουν cobicistat (Stribild®), κυκλοσπορίνη (Gengraf®, Neoral®, Sandimmune®), danazol (Danocrine®), γεμφιβροζίλη (Όπως η κλαριθρομυκίνη, η ερυθρομυκίνη, η ιτρακοναζόλη, η κετοκοναζόλη, η ποζακοναζόλη, η τελιθρομυκίνη, η βορικοναζόλη, το Nizoral®) ή φάρμακα για τη θεραπεία του HIV / AIDS (όπως η αταζαναβίρη , ινδιναβίρη, νελφιναβίρη, ριτοναβίρη, σακουιναβίρη, Crixivan®, Kaletra®, Lexiva®, Norvir®, Prezista®, Reyataz®). Η χρήση αυτών των φαρμάκων μαζί με τη σιμβαστατίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυϊκού τραυματισμού και να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά.

Οι Κινέζοι ασθενείς που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες νιασίνης (μεγαλύτερες ή ίσες με 1 γραμμάριο ή 1000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως) μαζί με σιμβαστατίνη ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο για μυϊκές βλάβες. Συζητήστε με το γιατρό σας αν είστε Κινέζοι ή έχετε κινεζική καταγωγή και λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες νιασίνης (Niacor®, Niaspan®). Μπορεί να χρειαστεί διαφορετική δόση σιμβαστατίνης.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε ανεξήγητο μυϊκό πόνο, ευαισθησία ή αδυναμία, ειδικά εάν έχετε επίσης ασυνήθιστη κόπωση ή πυρετό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρών μυϊκών προβλημάτων, όπως η μυοπάθεια ή η ανοσοδιαμεσολαβούμενη νεκρωτική μυοπάθεια (IMNM). Η μυοπάθεια είναι πιο συχνή όταν χρησιμοποιούνται υψηλές δόσεις σιμβαστατίνης (π.χ. 80 χιλιοστογραμμάρια), αλλά μερικοί άνθρωποι παίρνουν μυοπάθεια με χαμηλότερες δόσεις.

Προφυλάξεις ενώ χρησιμοποιείτε σιμβαστατίνη

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε σκουρόχρωμα ούρα, διάρροια, πυρετό, μυϊκές κράμπες ή σπασμούς, μυϊκούς πόνους ή δυσκαμψία ή αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι ή αδύναμοι. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα ενός σοβαρού μυϊκού προβλήματος που ονομάζεται ραβδομυόλυση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει νεφρικά προβλήματα.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, έμετο, σκούρα ούρα, απώλεια της όρεξης, απώλεια βάρους, γενική αίσθηση κόπωσης ή αδυναμίας, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, άνω πόνο στο άνω μέρος του στομάχου ή κίτρινα μάτια ή δέρμα . Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα ηπατικής βλάβης.

Βεβαιωθείτε ότι οποιοσδήποτε γιατρός ή οδοντίατρος που σας μεταχειρίζεται γνωρίζει ότι χρησιμοποιείτε σιμβαστατίνη. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε σιμβαστατίνη εάν έχετε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, σοβαρό τραυματισμό ή αναπτύξετε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά] φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων ή βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

σιμβαστατίνη παρενέργειες

σιμβαστατίνη

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Εγκυμοσύνη Κατηγορία X Να μην χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Υψηλή χοληστερόλη ατορβαστατίνη, Crestor, Lipitor, Zocor, Zetia, λοβαστατίνη

Μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου Zocor, ramipril, Altace, Micardis, telmisartan, Praluent

Υψηλή χοληστερόλη, οικογενής ετεροζυγική ατορβαστατίνη, Crestor, Lipitor, πραβαστατίνη, Zocor, Zetia

Υπερλιποπρωτεϊναιμία ατορβαστατίνη, Crestor, Lipitor, πραβαστατίνη, φαινοφιμπράτη, Zocor