νόσου ροδόχρου ακμής

Rosacea (roe-ZAY-she-uh) είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος που προκαλεί ερυθρότητα στο πρόσωπό σας και συχνά παράγει μικρά, κόκκινα, γεμάτα με ουλές εξογκώματα. Παρόλο που η ροδόχρου ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες μέσης ηλικίας που έχουν θετικό δέρμα.

Αφετέρου, η ροδόχρου ακμή τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Τα σημάδια και τα συμπτώματα ροδόχρου ακμής μπορεί να εκδηλωθούν για μια περίοδο εβδομάδων έως μηνών και στη συνέχεια να μειωθούν πριν από την ανάκαμψη. Η ροδοκήλη μπορεί να παραπλανηθεί για ακμή, αλλεργική αντίδραση ή άλλα δερματικά προβλήματα.

Συμπτώματα

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή, οι θεραπείες μπορούν να ελέγξουν και να μειώσουν τα σημεία και τα συμπτώματα. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονη ερυθρότητα του προσώπου σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας για διάγνωση και σωστή θεραπεία.

Ερυθρότητα προσώπου. Η ροδοκήλη προκαλεί συνήθως επίμονη ερυθρότητα στο κεντρικό τμήμα του προσώπου σας. Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στη μύτη και τα μάγουλά σας συχνά διογκώνονται και γίνονται ορατά. Πρησμένα κόκκινα εξογκώματα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ροδόχρου ακμή αναπτύσσουν επίσης προσκρούσεις στο πρόσωπό τους που μοιάζουν με ακμή. Αυτές οι προσκρούσεις μερικές φορές περιέχουν πύον. Το δέρμα σας μπορεί να αισθάνεται ζεστό και τρυφερό. Προβλήματα οφθαλμών. Περίπου το ήμισυ των ανθρώπων που έχουν ροδόχρους ακμή έχουν επίσης ξηρότητα στα μάτια, ερεθισμό και πρησμένα, κοκκινισμένα βλέφαρα. Σε μερικούς ανθρώπους, τα οφθαλμικά συμπτώματα της ροδόχρου ακμής προηγούνται των συμπτωμάτων του δέρματος. Μεγέθυνση της μύτης. Σπάνια, η ροδόχρου ακμή μπορεί να πυκνώσει το δέρμα στη μύτη, προκαλώντας τη μύτη να εμφανιστεί βολβώδη (ρινοφυμία). Αυτό συμβαίνει συχνότερα στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Οι αλλαγές που είναι χαρακτηριστικές της ροδόχρου ακμής είναι ερυθρότητα των μάγουλων, της μύτης και του κεντρικού προσώπου, με μικρά κόκκινα χτυπήματα ή φλύκταινες.

Οι αλλαγές που είναι χαρακτηριστικές της ροδόχρου ακμής είναι ερυθρότητα των μάγουλων, της μύτης και του κεντρικού προσώπου, με μικρές ερυθρές προσκρούσεις ή φλύκταινες.

Στο σκοτεινό δέρμα, η ροδόχρου ακμή μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διακρίνει. Ωστόσο, η ροδόχρου ακμή προκαλεί ερυθρότητα και διαστολή μικρών αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος.

Ζεστά τρόφιμα ή ποτά. Πικάντικα τρόφιμα? Αλκοόλ; Τέλη θερμοκρασίας. Ηλιακό φως; Στρες, θυμός ή αμηχανία. Εντατική άσκηση. Ζεστά λουτρά ή σάουνες. Κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη. Φάρμακα που διαστέλλονται στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων μερικών φαρμάκων πίεσης του αίματος

Ενδείξεις και συμπτώματα ροδόχρου ακμής μπορεί να περιλαμβάνουν

Είναι μια γυναίκα? Να έχετε δίκαιο δέρμα. Είναι ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών. Έχετε ένα οικογενειακό ιστορικό ροδόχρου ακμής

Αιτίες

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονη ερυθρότητα του προσώπου σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό δερματολόγο (δερματολόγο) για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Οι αλλαγές που είναι χαρακτηριστικές της ροδόχρου ακμής είναι ερυθρότητα των μάγουλων, της μύτης και του κεντρικού προσώπου, με μικρές ερυθρές προσκρούσεις ή φλύκταινες.

Οι αλλαγές που είναι χαρακτηριστικές της ροδόχρου ακμής είναι ερυθρότητα των μάγουλων, της μύτης και του κεντρικού προσώπου, με μικρές ερυθρές προσκρούσεις ή φλύκταινες.

Στο σκοτεινό δέρμα, η ροδόχρου ακμή μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διακρίνει. Ωστόσο, η ροδόχρου ακμή προκαλεί ερυθρότητα και διαστολή μικρών αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος.

Σπάνια, η ροδόχρου ακμή μπορεί να πυκνώσει το δέρμα στη μύτη, προκαλώντας τη μύτη να εμφανιστεί βολβώδη (ρινοφυμία). Αυτό συμβαίνει συχνότερα στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Παράγοντες κινδύνου

Η αιτία της ροδόχρου ακμής είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε κάποιο συνδυασμό κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τι μπορεί να προκαλεί τα σημεία και τα συμπτώματα; Χρειάζομαι δοκιμές για να επιβεβαιώσω τη διάγνωση; Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία; Είναι αυτή η κατάσταση προσωρινή ή χρόνια; Υπάρχει γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που συνταγογραφείτε; Έχω άλλα ιατρικά προβλήματα, πώς μπορώ να τα διαχειριστώ μαζί; Μπορώ να περιμένω να δω αν η κατάσταση επιλυθεί από μόνη της; Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την προσέγγιση που προτείνετε; Ποιες ρουτίνες φροντίδας δέρματος συστήνετε να χρησιμοποιώ;

Επιπλοκές

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη ροδόχρου ακμή αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματός σας. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν

Πότε άρχισες να βιώνεις συμπτώματα; Πόσο συχνά αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα; Έχετε τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να προκαλεί ή να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Αν και κάποιος μπορεί να αναπτύξει ροδόχρου ακμή, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ροδόχρου ακμή εάν εσείς

Αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη ροδόχρου ακμή έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Μπορούν να έρθουν με τη μορφή κρεμών, πηκτωμάτων ή λοσιόν για να εξαπλωθούν στο προσβεβλημένο δέρμα ή σε χάπια που καταπιείτε. Τα αντιβιοτικά χάπια είναι γενικά πιο αποτελεσματικά βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ακμή φάρμακα. Εάν τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να δοκιμάσετε ισοτρετινοΐνη (Amnesteem, Claravis, άλλοι). Αυτό το ισχυρό φάρμακο χρησιμοποιείται συνηθέστερα για σοβαρή κυστική ακμή, αλλά συχνά βοηθά στην εκκαθάριση των ακμής που μοιάζουν με αλλοιώσεις της ροδόχρου ακμής. Μην χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Σε σοβαρές και σπάνιες περιπτώσεις, οι αδένες πετρελαίου (σμηγματογόνων αδένων) στη μύτη σας και μερικές φορές τα μάγουλά σας γίνονται μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ιστών γύρω και γύρω από τη μύτη σας – μια κατάσταση που ονομάζεται ρινοφυμία (ri-no-FI-muh). Αυτή η επιπλοκή είναι πολύ πιο κοινή στους άνδρες και αναπτύσσεται αργά για μια περίοδο ετών.

Σπάνια, η ροδόχρου ακμή μπορεί να πυκνώσει το δέρμα στη μύτη, προκαλώντας τη μύτη να εμφανιστεί βολβώδη (ρινοφυμία). Αυτό συμβαίνει συχνότερα στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Φορέστε αντιηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο. Προστατέψτε το πρόσωπό σας το χειμώνα με μαντίλι ή μάσκα για σκι. Αποφύγετε να ερεθίζετε το δέρμα του προσώπου, τρίτοντας ή αγγίζοντας το πάρα πολύ. Πλύνετε τις προβληματικές περιοχές με ένα απαλό καθαριστικό (Dove, Cetaphil). Αποφύγετε προϊόντα προσώπου που περιέχουν αλκοόλ ή άλλα ερεθιστικά του δέρματος

Είναι πιθανό να ξεκινήσετε βλέποντας τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν γενικό ιατρό. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, όταν καλείτε να διοργανώσετε ένα ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό για δερματικές παθήσεις (δερματολόγος).

Είναι καλή ιδέα να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν.

Η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο ραντεβού σας. Για τη ροδόχρου ακμή, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό σας

Δοκιμές και διάγνωση

Μην διστάσετε να ρωτήσετε άλλες ερωτήσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας υποβάλει πολλές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δοκιμή για τη ροδόχρου ακμή. Αντ ‘αυτού, οι γιατροί βασίζονται στο ιστορικό των συμπτωμάτων σας και μια φυσική εξέταση του δέρματός σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως άλλες μορφές ακμής, ψωρίαση, διάφορες μορφές έκζεμα ή λύκο, που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια σημεία και συμπτώματα.

Θεραπείες και φάρμακα

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή, οι θεραπείες μπορούν να ελέγξουν και να μειώσουν τα σημεία και τα συμπτώματα. Συχνά αυτό απαιτεί συνδυασμό θεραπειών συνταγής και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ροδόχρου ακμή μπορεί να περιλαμβάνουν

Ο τρόπος ζωής και οι εσωτερικές θεραπείες

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, αλλά συνήθως θα παρατηρήσετε βελτίωση εντός ενός έως δύο μηνών. Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξανά εάν σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα, είναι συχνά απαραίτητη η μακροπρόθεσμη τακτική θεραπεία.

Εναλλακτικό φάρμακο

Τα διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία, κάποια ερυθρότητα και οι αλλαγές που οφείλονται στη ρινοφυία συχνά γίνονται μόνιμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χειρουργικές μέθοδοι, όπως η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ και η ηλεκτροχειρουργική, μπορεί να μειώσουν την ορατότητα των αιμοφόρων αγγείων, να αφαιρέσουν τη συσσώρευση ιστών γύρω από τη μύτη σας και γενικά να βελτιώσουν την εμφάνισή σας.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν έχετε ροδόχρου ακμή είναι να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας σε οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή. Μάθετε ποιοι παράγοντες σας επηρεάζουν, ώστε να μπορείτε να τους αποφύγετε. Άλλες προτάσεις για την πρόληψη των φωτοβολίδων περιλαμβάνουν

Εάν φορέσετε μακιγιάζ, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινες χρωματιστές κρέμες βάσης και σκόνες επειδή έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν την ερυθρότητα του δέρματος.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Πολλές εναλλακτικές θεραπείες -συμπεριλαμβανομένου του κολλοειδούς ασημιού, του ελαίου του ΕΜΜ, της δάφνης, του ριγανόλαιου και της βιταμίνης Κ – έχουν προσφερθεί ως πιθανοί τρόποι για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία ότι οποιαδήποτε από αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές.

Εάν εξετάζετε συμπληρώματα διατροφής ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να ζυγίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα συγκεκριμένων εναλλακτικών θεραπειών.

Μάθετε περισσότερα για τη Rosacea

Η ροδοκήλη μπορεί να είναι τρομακτική. Μπορεί να αισθάνεστε ντροπιασμένοι ή ανήσυχοι για τα συμπτώματά σας και να αποσυρθείτε ή να είστε συνειδητοί. Μπορεί να είστε απογοητευμένοι ή αναστατωμένοι από τις αντιδράσεις άλλων ανθρώπων. Η συζήτηση με έναν σύμβουλο σχετικά με αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι χρήσιμη.

Μια ομάδα υποστήριξης rosacea, είτε αυτοπροσώπως είτε σε απευθείας σύνδεση, μπορεί να σας συνδέσει με άλλους που αντιμετωπίζουν τους ίδιους τύπους προβλημάτων – κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα παρήγορο.

Περισσότερα για τη Rosacea

Συμπτώματα και θεραπεία για

1

 1

),