δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με τροφικές αλλεργίες

Μια τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται αμυντικά σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη τροφίμων που στην πραγματικότητα δεν είναι επιβλαβής για το σώμα.

Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν αμέσως, ή μέχρι δύο ώρες αφού έχετε φάει το φαγητό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθηση μυρμηγκιάς στο στόμα, πρήξιμο της γλώσσας και του λαιμού, κνίδωση, εξάνθημα στο δέρμα, έμετο, κοιλιακές κράμπες, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, πτώση της αρτηριακής πίεσης ή ακόμα και απώλεια συνείδησης. Οι σοβαρές αντιδράσεις – που ονομάζεται αναφυλαξία – μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο.

Υπάρχουν οκτώ τρόφιμα που προκαλούν πάνω από το 90% των τροφικών αλλεργιών σε παιδιά – γάλα, αυγά, φιστίκια, σιτάρι, σόγια και καρύδια (όπως καρύδια, πεκάν και αμύγδαλα).

Στους ενήλικες, το 90% των τροφικών αλλεργιών προκαλούνται από φιστίκια, καρπούς με κέλυφος, ψάρια και οστρακοειδή.

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια ραδιοαλλεργειοεπιδυτική εξέταση αίματος (RAST) για να ελέγξει τον αριθμό των αντισωμάτων που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα αυξημένα επίπεδα ορισμένων τύπων αντισωμάτων μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να εντοπίσει ειδικές τροφικές αλλεργίες.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να εκτελέσει μια δοκιμή δέρματος για αλλεργίες, που ονομάζεται επίσης και δοκιμή ξυσίματος, για να εντοπίσει τις ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα αλλεργίας.

Διατηρώντας ένα ημερολόγιο τροφίμων, ο γιατρός σας θα έχει πολύ καλύτερη αφετηρία για να καθορίσει τα τρόφιμα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις αλλεργίες σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να εξαλείψετε όλα τα ενδεχομένως αλλεργιογόνα τρόφιμα και στη συνέχεια να τα προσθέσετε πίσω στη διατροφή σας κάθε φορά για να δείτε αν προκαλούν οποιαδήποτε αντίδραση. Αυτό ονομάζεται δίαιτα εξάλειψης και πρόκλησης.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια τροφική αλλεργία είναι να αποφύγετε αυστηρά τα τρόφιμα που προκαλούν αντίδραση. Ήπιες αντιδράσεις συχνά θα υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία. Για εξανθήματα, τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κνησμού και μπορεί επίσης να ανακουφίσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και άλλα συμπτώματα.

Για πιο σοβαρές αντιδράσεις, τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, θα βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος. Σε περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή, μια ένεση επινεφρίνης μπορεί αμέσως να αρχίσει να αντιστρέφει τα συμπτώματα και είναι η μόνη αποτελεσματική επιλογή θεραπείας. Εάν ένας γιατρός σας έχει συστήσει έναν αυτόματο εγχυτήρα, μεταφέρετε δύο ανά πάσα στιγμή.

Μεγιστοποιήστε τη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας για να φανεί νεότερος τώρα.

Κοιτάξτε καλά σε κάθε φωτογραφία. Πώς να φροντίσετε για ξηρό, κόκκινο σκι? Εκπληκτικοί τρόποι για τη μείωση της ρυτίδωσης. Απαλείψτε τις τσάντες κάτω από τα μάτια σας