αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (snris)

Πώς δουλεύουν τα SNRIs

Τα αντικαταθλιπτικά SNRI συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, όπως ευερεθιστότητα και θλίψη, αλλά μερικά χρησιμοποιούνται επίσης για διαταραχές άγχους και νευρικό πόνο. Δείτε πώς λειτουργούν και ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν.

Οι SNRI εγκρίθηκαν για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRIs) είναι μια κατηγορία φαρμάκων που είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της κατάθλιψης. Τα SNRIs μερικές φορές χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων, όπως οι διαταραχές άγχους και ο μακροχρόνιος (χρόνιος) πόνος, ιδιαίτερα ο νευρικός πόνος. Τα SNRIs μπορεί να σας βοηθήσουν εάν έχετε χρόνιο άλγος εκτός από την κατάθλιψη.

Παρενέργειες και προειδοποιήσεις

Τα SNRI διευκολύνουν την κατάθλιψη επηρεάζοντας τους χημικούς αγγελιοφόρους (νευροδιαβιβαστές) που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Όπως και τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά, τα SNRIs λειτουργούν τελικά επηρεάζοντας τις αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου και την επικοινωνία στα κυτταρικά κύτταρα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τη διάθεση, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης.

Τα SNRI εμποδίζουν την επαναπρόσληψη (επαναπρόσληψη) των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης (ser-o-TOE-nin) και νορεπινεφρίνης (nor-ep-ih-NEF-rin) στον εγκέφαλο.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε αυτά τα SNRIs για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Όλα τα SNRIs λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και γενικά μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες παρενέργειες, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην παρουσιάσουν παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και απομακρύνονται μετά τις πρώτες εβδομάδες θεραπείας. Η λήψη του φαρμάκου σας με τα τρόφιμα μπορεί να μειώσει τη ναυτία. Εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε ένα SNRI, ίσως μπορέσετε να ανεχτείτε ένα διαφορετικό, καθώς κάθε SNRI ποικίλλει σε χημικό μακιγιάζ.

Οι πιο συνηθισμένες πιθανές παρενέργειες των SNRIs περιλαμβάνουν

Άλλες πιθανές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν

Τυπικά τα οφέλη των αντικαταθλιπτικών αντισταθμίζουν τις πιθανές παρενέργειες. Ποιο αντικαταθλιπτικό είναι καλύτερο για σας εξαρτάται από μια σειρά θεμάτων, όπως τα συμπτώματά σας και οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες υγείας που μπορεί να έχετε.

Ρωτήστε το γιατρό και το φαρμακοποιό σας σχετικά με τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες για το συγκεκριμένο SNRI και διαβάστε τον οδηγό φαρμακευτικής αγωγής που συνοδεύει τη συνταγή.