έρπης

Το έρπητα ζωστήρα είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί οδυνηρό εξάνθημα. Αν και ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα σας, εμφανίζεται συνήθως ως μια ενιαία λωρίδα φουσκάλων που τυλίγεται γύρω από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του κορμού σας.

Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα – τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Αφού είχατε ανεμοβλογιά, ο ιός βρίσκεται ανενεργός σε νευρικό ιστό κοντά στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Χρόνια αργότερα, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί ως έρπητα ζωστήρα.

Αν και δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να είναι πολύ οδυνηρός. Τα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για έρπητα ζωστήρα, ενώ η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της μόλυνσης από έρπητα ζωστήρα και να μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα συνήθως επηρεάζουν μόνο ένα μικρό τμήμα της μιας πλευράς του σώματός σας. Αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν

Μερικοί άνθρωποι επίσης εμπειρία

Ο πόνος είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα. Για μερικούς, μπορεί να είναι έντονη. Ανάλογα με τη θέση του πόνου, μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί ως σύμπτωμα προβλημάτων που επηρεάζουν την καρδιά, τους πνεύμονες ή τα νεφρά. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πόνο στον έρπητα ζωστήρα χωρίς να αναπτύσσουν ποτέ εξάνθημα.

Συχνότερα, το εξάνθημα των βότσαλα αναπτύσσεται ως μια λωρίδα κυψελών που περιτυλίγεται γύρω από την αριστερή ή δεξιά πλευρά του κορμού σας. Μερικές φορές το εξάνθημα των βότσαλα εμφανίζεται γύρω από το ένα μάτι ή από τη μία πλευρά του λαιμού ή του προσώπου.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Τι μπορείς να κάνεις

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν υποπτεύεστε έρπητα ζωστήρα, αλλά ειδικά στις ακόλουθες περιπτώσεις

Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα – τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Όποιος έχει ανεμοβλογιά μπορεί να αναπτύξει έρπητα ζωστήρα. Αφού ανακάμψετε από την ανεμοβλογιά, ο ιός μπορεί να εισέλθει στο νευρικό σας σύστημα και να παραμείνει αδρανής για χρόνια. Τελικά, μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να ταξιδέψει κατά μήκος των νευρικών οδών στο δέρμα σας που παράγει έρπητα ζωστήρα.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Ο λόγος για το encore είναι ασαφής. Αλλά μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη ανοσία στις λοιμώξεις καθώς γερνάτε. Ο έρπητας ζωστήρας είναι πιο κοινός σε ηλικιωμένους ενήλικες και σε άτομα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς

Η ασθένεια varicella-zoster αποτελεί μέρος μιας ομάδας ιών που ονομάζεται ιός έρπητα, η οποία περιλαμβάνει τους ιούς που προκαλούν κρύα πληγές και έρπητα των γεννητικών οργάνων. Εξαιτίας αυτού, ο έρπητας ζωστήρας είναι επίσης γνωστός ως έρπης ζωστήρας. Αλλά ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά και τον έρπητα ζωστήρα δεν είναι ο ίδιος ιός που είναι υπεύθυνος για κρύες πληγές ή έρπητα των γεννητικών οργάνων, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Εμβόλιο βότσαλα

Ένα άτομο με έρπητα ζωστήρα μπορεί να περάσει τον ιό ανεμευλογιάς-ζωστήρα σε οποιονδήποτε δεν είναι ανοσοποιητικό έναντι της ανεμοβλογιάς. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσω άμεσης επαφής με τις ανοικτές πληγές του εξανθήματος των βότσαλα. Μόλις μολυνθεί, το άτομο θα αναπτύξει ανεμοβλογιά, ωστόσο, δεν έρπητα ζωστήρα.

Η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι επικίνδυνη για ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Μέχρι να γκρεμίσουν οι φουσκάλες σας, είστε μεταδοτικοί και πρέπει να αποφύγετε την φυσική επαφή

Όποιος πάσχει από ανεμοβλογιά μπορεί να αναπτύξει έρπητα ζωστήρα. Οι περισσότεροι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανεμοβλογιά όταν ήταν παιδιά, πριν από την έλευση του εμβολιασμού κατά της παιδικής ηλικίας που τώρα προστατεύει από την ανεμοβλογιά.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν

Επιπλοκές από έρπητα μπορεί να περιλαμβάνουν

Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο ήπια συμπτώματα έρπητα ζωστήρα που δεν αναζητούν ιατρική περίθαλψη. Στο άλλο άκρο, σοβαρά συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε επίσκεψη στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης.

Μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα που περιλαμβάνει

Προετοιμάζοντας μια λίστα ερωτήσεων μπροστά από το χρόνο θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον περιορισμένο χρόνο σας με το γιατρό σας. Καταχωρίστε τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές σε περίπτωση που λήξει ο χρόνος. Για έρπητα ζωστήρα, μερικά βασικά ερωτήματα που πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να ζητήσετε από το γιατρό σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε τυχόν πρόσθετες ερωτήσεις που σας παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το εξάνθημά σας και ίσως σας ζητήσει μερικές από τις ακόλουθες ερωτήσεις

Ο έρπητας ζωστήρας διαγιγνώσκεται συνήθως με βάση το ιστορικό του πόνου στη μία πλευρά του σώματός σας, μαζί με το μαρτυρικό εξάνθημα και τις φουσκάλες. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να πάρει μια ξήρανση ή καλλιέργεια των κυψελών για εξέταση στο εργαστήριο.

Δεν υπάρχει θεραπεία για έρπητα ζωστήρα, αλλά η ταχεία θεραπεία με συνταγογραφούμενα αντιιικά φάρμακα μπορεί να επιταχύνει την επούλωση και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν

Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο, οπότε ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει

Το έρπητα ζωστήρα γενικά διαρκεί μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν έρπητα ζωστήρα μόνο μία φορά, αλλά είναι δυνατόν να το πάρετε δύο ή περισσότερες φορές.

Λαμβάνοντας ένα δροσερό μπάνιο ή χρησιμοποιώντας δροσερές, υγρές κομπρέσες στις φουσκάλες σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον κνησμό και τον πόνο. Και, ει δυνατόν, προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα του στρες στη ζωή σας.

Δύο εμβόλια μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα – το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς (ανεμευλογιάς) και το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα (varicella-zoster).

Το εμβόλιο ανεμευλογιάς (Varivax) έχει γίνει μια ρουτίνα παιδική ανοσοποίηση για την πρόληψη της ανεμοβλογιάς. Το εμβόλιο συνιστάται επίσης για ενήλικες που δεν είχαν ποτέ ανεμοβλογιά. Αν και το εμβόλιο δεν εγγυάται ότι δεν θα πάρετε ανεμοβλογιά ή έρπητα ζωστήρα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών και να μειώσει τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου varicella-zoster (Zostavax) για ενήλικες άνω των 50 ετών. Όπως το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς, το εμβόλιο για έρπητα ζωστήρα δεν εγγυάται ότι δεν θα πάρετε έρπητα ζωστήρα. Αλλά αυτό το εμβόλιο πιθανότατα θα μειώσει την πορεία και τη σοβαρότητα της νόσου και θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταχερικής νευραλγίας.

Το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα χρησιμοποιείται μόνο ως στρατηγική πρόληψης, ωστόσο. Δεν προορίζεται να θεραπεύσει άτομα που έχουν αυτή τη στιγμή την ασθένεια. Το εμβόλιο περιέχει ζωντανό ιό και δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

επισκεφθείτε το γιατρό σας