saphris

Η χρήση αντιψυχωτικών φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε ηλικιωμένους ασθενείς με ψύχωση που σχετίζεται με την άνοια. Η ασεναπίνη δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενών με ψύχωση που σχετίζεται με άνοια.

Χρήσεις για τη Σαφρίς

Θεραπευτική κατηγορία: Αντιψυχωσικά

Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις της ασεναπίνης στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα της ασεναπίνης στους ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Πριν από τη χρήση του Saphris

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Δεν συνιστάται η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Πάρτε αυτό το φάρμακο ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην το παίρνετε περισσότερο, μην το παίρνετε πιο συχνά και μην το παίρνετε για περισσότερο χρόνο από ό, τι διέταξε ο γιατρός σας. Για να γίνει αυτό μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα παρενεργειών.

Αυτό το φάρμακο συνοδεύεται από οδηγίες ασθενούς. Διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Για να χρησιμοποιήσετε το υπογλώσσιο δισκίο

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση αυτού του φαρμάκου, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο αυτό λειτουργεί σωστά. Μπορεί να απαιτούνται εξετάσεις αίματος και ούρων για τον έλεγχο τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας εάν έχετε πληγές ή φουσκάλες στο στόμα ή μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα του στόματος ή του λαιμού μετά τη χρήση αυτού του φαρμάκου.

Η σωστή χρήση του Saphris

Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου: σπασμοί, δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορος καρδιακός παλμός, υψηλός πυρετός, υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένη εφίδρωση, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, σοβαρή μυϊκή δυσκαμψία, ασυνήθιστα χλωμό δέρμα ή κόπωση. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρής κατάστασης που ονομάζεται νευροληπτικό κακόηθες σύνδρομο (NMS).

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει όψιμη δυσκινησία (κινητική διαταραχή). Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου: χείλη ή χτύπημα στα χείλη, πρήξιμο των μάγουλων, ταχείες ή σκουληρωτές κινήσεις της γλώσσας, ανεξέλεγκτες κινήσεις μάσημα ή ανεξέλεγκτες κινήσεις των βραχιόνων και πόδια.

Για διαβητικούς ασθενείς: Αυτό το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν έχετε αυξημένη δίψα ή αυξημένη ούρηση. Εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στα αποτελέσματα των εξετάσεων ούρων ή σακχάρου ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει το βάρος σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να ελέγχει το βάρος σας σε τακτική βάση ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τρόπους για να αποτρέψετε την αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τύπους αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Η αναφυλαξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε εξάνθημα, φαγούρα, βραχνάδα, ζάλη ή ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην κατάποση ή οίδημα των χεριών, του προσώπου, της γλώσσας ή του λαιμού σας ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Μπορεί να εμφανιστεί ζάλη, ζάλη ή λιποθυμία, ειδικά όταν σηκωθείτε ξαφνικά από μια ξαπλωμένη ή καθιστή θέση. Να πάρει αργά μπορεί να βοηθήσει. Αν το πρόβλημα συνεχίσει ή χειροτερέψει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η ασεναπίνη μπορεί προσωρινά να μειώσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μόλυνσης. Αν μπορείτε, αποφύγετε τα άτομα με μολύνσεις. Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας αν νομίζετε ότι πάσχετε από λοίμωξη ή εάν έχετε πυρετό ή ρίγη, βήχα ή βραχνάδα, πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στο πλάι ή οδυνηρή ή δύσκολη ούρηση.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, όπως μια κατάσταση που ονομάζεται παράταση QT. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που η καρδιά σας κτυπά και να προκαλέσει λιποθυμία ή σοβαρές παρενέργειες. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα καρδιακού ρυθμού, όπως γρήγορη, χτύπημα ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση του Saphris

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ζάλη, υπνηλία, πρόβλημα με τη σκέψη ή πρόβλημα με τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς αντιδράτε με αυτό το φάρμακο προτού να οδηγήσετε, να χρησιμοποιήσετε μηχανές ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο απαιτεί να είστε προσεκτικοί, καλά συντονισμένοι ή ικανοί να σκέφτεστε καλά.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να μειώσει πόσο ιδρώνετε. Το σώμα σας θα μπορούσε να πάρει πάρα πολύ ζεστό, αν δεν αισθάνεστε αρκετά. Αν το σώμα σας είναι πολύ ζεστό, μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, αδύναμη, κουρασμένη ή συγκεχυμένη. Μπορεί να έχετε έμετο ή να έχετε ένα στομαχό ενοχλημένο. Μην πάρετε πολύ ζεστό ενώ ασκείστε. Αποφύγετε μέρη που είναι πολύ ζεστά. Καλέστε το γιατρό σας εάν είστε πολύ ζεστός και δεν μπορείτε να κρυώσετε.

Η ασεναπίνη μπορεί να προκαλέσει την ταραχή, την ευερεθιστότητα ή την εμφάνιση άλλων μη φυσιολογικών συμπεριφορών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους αυτοκτονικές σκέψεις και τάσεις. Εάν εσείς ή ο φροντιστής σας παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως.

Αυτό το φάρμακο θα προσθέσει στις επιδράσεις του οινοπνεύματος και άλλων κατασταλτικών του ΚΝΣ (φάρμακα που σας κάνουν να νιώθετε υπνηλία ή λιγότερο σε εγρήγορση). Μερικά παραδείγματα κατασταλτικών για το ΚΝΣ είναι αντιισταμινικά ή φάρμακα για αλλεργίες ή κρυολογήματα, ηρεμιστικά, ηρεμιστικά ή φάρμακα για ύπνο, φάρμακα για τον πόνο συνταγογραφούμενα συμπεριλαμβανομένων άλλων ναρκωτικών, φάρμακα για επιληπτικές κρίσεις (π.χ. βαρβιτουρικά), μυοχαλαρωτικά ή αναισθητικά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων οδοντικών αναισθητικών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά] φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων ή βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Saphris παρενέργειες

Σαφρής (ασεναπίνη)

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Εγκυμοσύνη Κατηγορία C Ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Διπολική διαταραχή Seroquel, λίθιο, κλοναζεπάμη, Klonopin, Abilify, Lamictal, quetiapine, Depakote, ρισπεριδόνη, λαμοτριγίνη, ολανζαπίνη, Zyprexa

Σχιζοφρένια Seroquel, Abilify, κουετιαπίνη, ρισπεριδόνη, ολανζαπίνη, Zyprexa, Risperdal, Latuda, αριπιπραζόλη, Geodon, κλοζαπίνη, Rexulti