παρενέργειες: απώλεια μαλλιών (αλωπεκία)

Εάν η θεραπεία θα προκαλέσει απώλεια μαλλιών, δοκιμάστε να φοράτε κασκόλ και σκουλαρίκια διασκέδασης – ή ένα καπάκι, από καιρό σε καιρό.

Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας προκαλούν την πτώση των μαλλιών στο κεφάλι σας και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών στο μέρος του σώματος που αντιμετωπίζεται. Η τριχόπτωση ονομάζεται αλωπεκία. Συζητήστε με την ομάδα φροντίδας υγείας σας για να μάθετε εάν η θεραπεία για τον καρκίνο που θα λάβετε προκαλεί τριχόπτωση. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας θα μοιραστούν στρατηγικές που θα βοηθήσουν άλλους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται παρακάτω.

Συζητήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης πριν και μετά την απώλεια μαλλιών

Προετοιμαστείτε για την επίσκεψή σας κάνοντας μια λίστα με ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε αυτές τις ερωτήσεις στη λίστα σας

Αφηγητής Τι να κάνετε για την απώλεια μαλλιών κατά την ακτινοθεραπεία.

Ας ακούσουμε μια ομάδα υποστήριξης καθώς ο ηγέτης της ομάδας, Janet, ανοίγει τη συζήτηση συζητώντας με τα μέλη για την αντιμετώπιση της απώλειας τρίχας, που ονομάζεται επίσης αλωπεκία.

Janet Okay – ας ξεκινήσουμε.

Πρώτον, θέλω να βεβαιωθώ ότι όλοι γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν τα μαλλιά μόνο στην περιοχή όπου λαμβάνουν ακτινοθεραπεία. Απόψε, πρόκειται να μιλήσουμε για διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας για την τριχόπτωση και τι μπορεί να κάνει αυτό λίγο πιο εύκολο. Ποιος θα ήθελε να ξεκινήσει;

Kim θα το κάνω. [στεναγμός] Μισώ ότι τα μαλλιά μου είναι ήδη αραιά. Παίρνω θεραπεία ακτινοβολίας στο κεφάλι μου και εγώ ξυπνάω σε μια νέα χούφτα μαλλιών στο μαξιλάρι μου κάθε πρωί. Δεν είμαι μάταιος, αλλά αγαπώ τα μαλλιά μου.

Janet Kim, η τριχόπτωση μπορεί να είναι πολύ σκληρή. Λυπάμαι πολύ. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα μαλλιά τους αρχίζουν να πέφτουν στην περιοχή όπου λαμβάνουν ακτινοθεραπεία, περίπου 2 έως 3 εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία ακτινοθεραπείας τους.

Kim Αυτό έχει νόημα – άρχισα την πρώτη μου θεραπεία πριν από 3 εβδομάδες.

Rodney Μου βοήθησε να ξεκινήσω από την αρχή μισό φαλακρό. Αλλά ξέρω τι λέτε, Kim. Θα ξυπνήσω για τα μαλλιά στο μαξιλάρι μου κάθε πρωί. Αποφάσισα να ξυρίσω τα μαλλιά μου προτού να πέσει από μόνη της από τη θεραπεία. Χρησιμοποίησα ένα καλό ηλεκτρικό ξυράφι-έμαθα τον σκληρό τρόπο όταν το πλαστικό έκοψε το τριχωτό της κεφαλής μου.

Kim Rodney – η φαλακρός εμφάνιση είναι μεγάλη για σένα. Δεν είμαι έτοιμος να το ξυρίσω όλα τώρα.

Janet Rodney, ευχαριστούμε που μας ενημερώσατε για το τι λειτούργησε καλά για εσάς. Ποιος άλλος θα ήθελε να μοιραστεί;

Cara Καλά-πρώτα έκοψα τα μαλλιά μου σύντομα έτσι ο παράγοντας σοκ ήταν λιγότερο. Και πήρα μια περούκα πριν όλα τα μαλλιά μου έπεσαν έξω. Η πρώτη που μου ταιριάζει με το φυσικό χρώμα των μαλλιών μου. Αυτός ήταν ελεύθερος. Τότε σκέφτηκα, hey, πάντα ήθελα να είμαι κοκκινομάλλης – έτσι αγόρασα μια κόκκινη περούκα.

Kim Η πρώτη ήταν δωρεάν;

Κάρα Ναι. Η νοσοκόμα μου έδωσε τον αριθμό ενός χώρου που παραδίδει περούκες χωρίς χρέωση. Αλλά περούκες μπορεί να είναι ζεστό, ειδικά το καλοκαίρι. Γι ‘αυτό με βλέπετε σε αυτό το πολύχρωμο μαντήλι τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι μου σαν τουρμπάνι. Προσωπικά, νομίζω ότι ένας τύμβος είναι ο τρόπος να πάει!

Miguel Βλέπω πολλές γυναίκες στο νοσοκομείο που φορούν bandannas. Ορισμένοι άντρες επίσης.

Κάρα Έχω δει πολλούς ανθρώπους στην κλινική σε καπέλα μπέιζμπολ!

Kim Αυτές είναι εξαιρετικές προτάσεις. Ευχαριστώ παιδιά. Αλλά πρέπει ακόμα να γνωρίζω ένα πράγμα – η Janet, τα μαλλιά μου θα μεγαλώσουν;

Janet Τα μαλλιά σας μπορεί να αυξηθούν 3 έως 6 μήνες μετά τη θεραπεία σας. Εξαρτάται πραγματικά από την ποσότητα ακτινοβολίας που παίρνετε. Οι άνθρωποι που παίρνουν πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να μην δουν την επιστροφή των μαλλιών τους. Εν τω μεταξύ, πλύνετε απαλά τα μαλλιά σας με ένα ήπιο σαμπουάν και αφήστε το να στεγνώσει. Θα ήθελα επίσης να αποφύγω τη χρήση στεγνωτήρα μαλλιών.

Kim Okay, Janet, ευχαριστώ. Και ευχαριστώ όλους, για να μοιραστείτε τις ιδέες σας. Φαίνεται πως θα πάω ψώνια κασκόλ!

Cara Θέλετε κάποια εταιρεία;

Kim Sure, αυτό θα ήταν υπέροχο. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να πάμε αύριο το απόγευμα;

Αφηγητής Περίληψη Η τριχόπτωση μπορεί να είναι δύσκολη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν τα μαλλιά τους μόνο στην περιοχή όπου λαμβάνουν ακτινοβολία. Τις περισσότερες φορές, τα μαλλιά μεγαλώνουν 3 έως 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Αν θέλετε να φορέσετε περούκα, μιλήστε με νοσοκόμα ή κοινωνικό λειτουργό, όπου λαμβάνετε θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η περούκα σας μπορεί να είναι δωρεάν ή να καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας σας.

Και όπως μοιράζονταν μερικά μέλη της ομάδας, πάντα μπορείτε να φορέσετε ένα φουλάρι, μανταλάκι, καπέλο ή τίποτα στο κεφάλι σας. Επιλέξτε ό, τι λειτουργεί και αισθάνεται καλύτερα για εσάς.