οδηγός σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών – αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Τι είναι αυτό?

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες είναι λοιμώξεις που εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού σεξ, του πρωκτικού σεξ και της κατανομής σεξουαλικών παιχνιδιών. Αυτές οι ασθένειες μπορούν να περάσουν από οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των γεννητικών οργάνων ενός ατόμου και των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού, του στόματος ή των ματιών ενός άλλου ατόμου. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί STD, αλλά οι συνηθέστερες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ιός του απλού έρπητα τύπου II (έρπης των γεννητικών οργάνων), ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος, τα χλαμύδια, η γονόρροια, η σύφιλη, ο ιός HIV και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ορισμένες μολύνσεις που μπορούν να εξαπλωθούν κατά φύλο, όπως ο ιός της ηπατίτιδας Β, δεν αναφέρονται παραδοσιακά ως STD, διότι διαδίδονται κατά κύριο λόγο με άλλα μέσα. Συμπτώματα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης, αν και μερικά άτομα που μολύνονται από STD μπορεί να μην αναπτύξουν συμπτώματα. Ορισμένα συμπτώματα των STD περιλαμβάνουν; Έντονα ή ανώδυνα έλκη στο δέρμα των γεννητικών οργάνων και των δύο φύλων και στον κόλπο των γυναικών. Πυρετός; Πρησμένοι αδένες; Κοιλιακό άλγος; Απόρριψη από το πέος. Απόφραξη του ορθού. Κολπική απόρριψη. Καύση δυσφορίας κατά τη διάρκεια της ούρησης. Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης, αν και μερικά άτομα που μολύνονται από STD μπορεί να μην αναπτύξουν συμπτώματα. Ορισμένα συμπτώματα των STD περιλαμβάνουν; Έντονα ή ανώδυνα έλκη στο δέρμα των γεννητικών οργάνων και των δύο φύλων και στον κόλπο των γυναικών. Πυρετός; Πρησμένοι αδένες; Κοιλιακό άλγος; Απόρριψη από το πέος. Απόφραξη του ορθού. Κολπική απόρριψη. Καύση δυσφορίας κατά τη διάρκεια της ούρησης. Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Διάγνωση

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί από STD, αυτός ή αυτή θα ρωτήσει πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχατε και αν κάποιος από αυτούς είχε STD.

Πόσο διαρκεί?

Πόσο διαρκούν οι STD εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο τύπο λοίμωξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρόλο που τα συμπτώματα μπορεί να απομακρύνονται χωρίς θεραπεία, ο ασθενής εξακολουθεί να είναι μολυσμένος και μπορεί να περάσει το STD σε σύντροφο κατά τη διάρκεια μη προστατευμένης σεξουαλικής δραστηριότητας. Σε ασθενείς με τριχομονάση, χλαμύδια ή γονόρροια, η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να μειώσει δραματικά τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Επιπλέον, η θεραπεία για τα χλαμύδια, τη γονόρροια και τη σύφιλη θα αποφύγει πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως οι κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και ο HIV, δεν μπορούν να θεραπευτούν. Ωστόσο, μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα.

Πώς να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση υγείας

Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των STD από

Πώς να θεραπεύσετε αυτήν την κατάσταση υγείας

Η θεραπεία των STD εξαρτάται από τη μόλυνση. Στην περίπτωση της γονόρροιας και των χλαμυδιών, ο γιατρός σας συνήθως χορηγεί ενέσιμη αντιβιοτική για τη θεραπεία της γονόρροιας και των αντιβιοτικών από το στόμα για τη θεραπεία των χλαμυδιών.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό

Απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας εάν διαπιστώσετε πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας ή εάν παρατηρήσετε μια ανώμαλη απόρριψη από την ουρήθρα ή τον κόλπο. Θα πρέπει επίσης να καλέσετε το γιατρό σας εάν ο σεξουαλικός σας συνεργάτης είχε ΣΜΝ, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα.

Πρόγνωση

Οι περισσότερες ΣΜΝ ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ΣΜΝ επειδή δεν αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικοί τους συντρόφους ή επειδή συνεχίζουν να εκτίθενται σε ΣΜΝ μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Για να αποφύγετε την επανάληψη της ίδιας ασθένειας, οι συντρόφους του φύλου χρειάζονται συνήθως και θεραπεία.