αυτοδιαχείριση – μονοπυρήνωση

Εκτός από την άφθονη ανάπαυση στο κρεβάτι, αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της μονοπυρήνωσης

Ο τρόπος ζωής και οι εσωτερικές θεραπείες

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Πάρτε ένα over-the-counter ανακούφιση πόνου. Χρησιμοποιήστε αναλγητικά αναλγητικών όπως ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλα) ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, άλλα) ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτά τα φάρμακα δεν έχουν αντιιικές ιδιότητες. Πάρτε τα μόνο για να ανακουφίσει τον πόνο ή τον πυρετό.

Να είστε προσεκτικοί όταν χορηγείτε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από ανεμοβλογιά ή συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη δεν πρέπει ποτέ να παίρνουν ασπιρίνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασπιρίνη συνδέεται με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση σε τέτοια παιδιά.

Πρόληψη

Τα περισσότερα σημεία και τα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης διευκολύνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μπορεί να είναι δύο έως τρεις μήνες πριν αισθανθείτε εντελώς φυσιολογικά. Όσο περισσότερο απολαμβάνετε, τόσο πιο γρήγορα θα πρέπει να ανακάμψετε. Η επιστροφή στο συνηθισμένο σας πρόγραμμα πολύ σύντομα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο θραύσης του σπλήνα σας, περιμένετε τουλάχιστον ένα μήνα πριν επιστρέψετε σε έντονες δραστηριότητες, βαριά ανύψωση, ακατέργαστη στέγαση ή αθλητικά επαφή. Η ρήξη του σπλήνα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή αιμορραγία και αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Ρωτήστε το γιατρό σας όταν είναι ασφαλές να συνεχίσετε το κανονικό σας επίπεδο δραστηριότητας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα πρόγραμμα σταδιακής άσκησης που θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε τη δύναμή σας καθώς αναρρώνετε.

Η μονοπυρήνωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, κρατώντας σας στο σπίτι καθώς αναρρώνετε. Να είστε υπομονετικοί με το σώμα σας καθώς καταπολεμά τη λοίμωξη.

Για τους νέους, η μονοπυρήνωση θα σημαίνει μερικές χαμένες δραστηριότητες – μαθήματα, ομαδικές πρακτικές και συμβαλλόμενα μέρη. Χωρίς αμφιβολία, θα χρειαστεί να το πάρετε για λίγο. Οι σπουδαστές πρέπει να ενημερώσουν τα σχολεία τους ότι γνωρίζουν ότι αναρρώνουν από τη μονοπυρήνωση και μπορεί να χρειαστούν ιδιαίτερες σκέψεις για να συμβαδίσουν με την εργασία τους.

Εάν έχετε μονοπυρήνωση, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είστε σε καραντίνα. Πολλοί άνθρωποι είναι ήδη ανοσοποιημένοι με τον ιό Epstein-Barr εξαιτίας της έκθεσης ως παιδιά. Αλλά σχεδιάστε να μείνετε σπίτι από το σχολείο και άλλες δραστηριότητες μέχρι να αισθάνεστε καλύτερα.

Αναζητήστε τη βοήθεια των φίλων και της οικογένειας καθώς αναρρώνετε από τη μονοπυρήνωση. Οι φοιτητές πρέπει επίσης να επικοινωνήσουν με το προσωπικό του κέντρου υγείας των σπουδαστών για βοήθεια ή θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο.

Η μονοπυρήνωση εξαπλώνεται μέσω του σάλιου. Εάν είστε μολυσμένοι, μπορείτε να αποτρέψετε τη διάδοση του ιού σε άλλους, μη φιλώντας τους και μη μοιράζοντας τρόφιμα, πιάτα, γυαλιά και σκεύη μέχρι και αρκετές ημέρες μετά την υποχώρηση του πυρετού σας και ακόμη περισσότερο, αν είναι δυνατόν.

Ο ιός Epstein-Barr μπορεί να παραμείνει στο σάλιο σας για μήνες μετά τη μόλυνση. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μονοπυρήνωσης.