ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Τι είναι ο καρκίνος του δέρματος;

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με; σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, το 40 με 50 τοις εκατό των Αμερικανών που ζουν στην ηλικία των 65 ετών θα έχουν το δέρμα. καρκίνου τουλάχιστον μία φορά. Το μελάνωμα είναι ο σοβαρότερος από τους καρκίνους του δέρματος. ο αριθμός των ανθρώπων που αναπτύσσουν μελάνωμα αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν του? οποιοδήποτε άλλο καρκίνο.

Το δέρμα είναι το εξωτερικό κάλυμμα του σώματος που μας προστατεύει από τη θερμότητα, το φως, τον τραυματισμό. και λοίμωξη. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και αποθηκεύει νερό, λίπος και βιταμίνη. Δ. Είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Αποτελείται από δύο στρώματα που ονομάζονται επιδερμίδα. και το χόριο. Η επιδερμίδα είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και είναι ως επί το πλείστον από? επίπεδα, κυψελιδικά κύτταρα που ονομάζονται πλακώδη κύτταρα. Κάτω από τα πλακώδη κύτταρα είναι στρογγυλά. κύτταρα που ονομάζονται βασικά κύτταρα Το βαθύτερο μέρος της επιδερμίδας περιέχει μελανοκύτταρα. τα οποία είναι κύτταρα που παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη που δίνει στο δέρμα το χρώμα της.

Όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, τα μελανοκύτταρα προκαλούν περισσότερη χρωστική ουσία. το δέρμα να μαυρίσει ή να σκουρύνει. Οι συστάδες των μελανοκυττάρων και του περιβάλλοντα ιστού είναι κοινές. μη καρκινικές αναπτύξεις που ονομάζονται κιλάδες.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του δέρματος;

Το δέρμα είναι το εσωτερικό στρώμα του δέρματος, το οποίο περιέχει αγγεία αίματος και λεμφαδένων. τριχοθυλακίων και αδένων που παράγουν ιδρώτα (για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος), και σμήγμα (μια ελαιώδης ουσία που βοηθά στη διατήρηση της αποξήρανσης του δέρματος). Ιδρώτας και σμήγματος. φτάνουν στην επιφάνεια του δέρματος μέσα από μικρά ανοίγματα που ονομάζονται πόροι.

Ο καρκίνος είναι μια ομάδα από πολλές σχετικές ασθένειες που ξεκινούν από τα κύτταρα, τα βασικά του σώματος. μονάδα ζωής. Το σώμα αποτελείται από πολλούς τύπους κυττάρων και κανονικά από κύτταρα. αναπτύσσονται και διαιρούνται για να παράγουν περισσότερα κύτταρα μόνο όταν το σώμα τους χρειάζεται. Ωρες ωρες; Ωστόσο, τα κύτταρα κρατιούνται διαιρώντας όταν δεν χρειάζονται νέα κύτταρα. Αυτά τα επιπλέον κύτταρα σχηματίζουν. μια μάζα ιστού, που ονομάζεται ανάπτυξη ή όγκος. Υπάρχουν δύο τύποι, καλοήθεις και? κακόηθες.

Οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι καρκίνος. Μπορούν συνήθως να αφαιρεθούν από. χειρουργική επέμβαση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιστρέφουν. Τα κύτταρα από καλοήθεις όγκους δεν είναι? εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος και δεν αποτελούν απειλή για τη ζωή.

Οι κακοήθεις όγκοι είναι ο καρκίνος. Μπορούν να εισβάλουν και να καταστρέψουν το κοντινό. υγιείς ιστούς και όργανα. Τα κύτταρα του καρκίνου μπορούν επίσης να εξαπλωθούν ή να μετασταθούν σε άλλα. μέρη του σώματος και σχηματίζουν νέους όγκους.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για το μελάνωμα;

Δύο κοινά είδη καρκίνου του δέρματος είναι το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα και καρκίνωμα πλακώδους κυττάρου (που ονομάζεται επίσης καρκίνος του δέρματος μη μελανώματος). Το καρκίνωμα είναι ο καρκίνος που αρχίζει στα κύτταρα που καλύπτουν ή ευθυγραμμίζουν ένα όργανο. Το μελάνωμα είναι κακοήθεια των μελανοκυττάρων και είναι το πιο σοβαρό. μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το καρκίνωμα των βασικών κυττάρων είναι ένας βραδέως αναπτυσσόμενος καρκίνος που σπάνια εξαπλώνεται. σε άλλα μέρη του σώματος.

Το σκουραμικό καρκίνωμα σπάνια εξαπλώνεται, αλλά το κάνει. συχνότερα από το βασικό καρκίνωμα. Είναι σημαντικό να βρεθούν καρκίνοι του δέρματος. και να αντιμετωπίζονται νωρίς γιατί μπορούν να εισβάλουν και να καταστρέψουν τους κοντινούς ιστούς.

Το μελάνωμα εμφανίζεται όταν τα μελανοκύτταρα καταστούν κακοήθη. Όταν το μελάνωμα; αρχίζει στο δέρμα (μπορεί επίσης να ξεκινήσει σε άλλα μέρη του σώματος όπως το μάτι). η ασθένεια ονομάζεται δερματικό μελάνωμα. Όταν το μελάνωμα εξαπλώνεται (μεταστατώνεται). καρκινικά κύτταρα βρίσκονται επίσης στους λεμφαδένες, και μπορεί να σημαίνει ότι ο καρκίνος? έχει επίσης εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο. Ο; τα καρκινικά κύτταρα του νέου όγκου είναι ακόμα κύτταρα μελανώματος και η νόσος καλείται. μεταστατικό μελάνωμα και όχι από καρκίνο του ήπατος, του πνεύμονα ή του εγκεφάλου.

Αν και ο καθένας μπορεί να πάρει καρκίνο του δέρματος, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ανθρώπους που έχουν? δίκαιη επιδερμίδα που φουντώνει εύκολα, και συχνά εκείνες με κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και μπλε. ή ανοιχτόχρωμα μάτια.

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) Η ακτινοβολία από τον ήλιο είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του δέρματος. Τεχνητός; πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως οι ακτινοβολίες και οι θάλαμοι μαυρίσματος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν το δέρμα. Καρκίνος. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος επηρεάζεται από το πού ζει ένα άτομο.

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που έχουν υψηλά επίπεδα UV ακτινοβολίας από τον ήλιο είναι? πιθανότερο είναι να πάρετε καρκίνο του δέρματος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ο καρκίνος του δέρματος είναι? πιο συχνές στο Τέξας από ό, τι στη Μινεσότα, όπου ο ήλιος δεν είναι τόσο ισχυρός.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος βρίσκονται σε περιοχές που λαμβάνουν υψηλά. ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας όπως η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σχετίζεται με την έκθεση σε ακτινοβολία UV σε όλη τη ζωή. Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος εμφανίζονται μετά την ηλικία των 50 ετών, αλλά οι επιζήμιες επιδράσεις του ήλιου ξεκινούν από ένα. Νεαρή ηλικία. Επομένως, η προστασία πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. αργότερα στη ζωή.

Όποτε είναι δυνατόν, οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι (από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. κανονική ώρα ή από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. ώρα θερινής ώρας). Προστατευτικός; τα ρούχα, όπως τα καπέλα και τα μακριά μανίκια, μπορούν να αποκλείσουν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Αντηλιακά με συντελεστή ηλιοπροστασίας (SPF) από 15 έως 30 ή μεγαλύτερο μπλοκ από τα περισσότερα? τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος – Έχοντας δύο ή περισσότερους στενούς συγγενείς. οι οποίοι είχαν αυτήν την ασθένεια είναι ένας παράγοντας κινδύνου επειδή μελάνωμα λειτουργεί μερικές φορές σε οικογένειες

Δυσπλαστικοί νέοι – Δυσπλαστικοί νέοι είναι ένας ορισμένος τύπος mole. πιθανότερο από ό, τι οι συνηθισμένοι μύες να γίνουν καρκινικοί. Ο κίνδυνος μελανώματος είναι μεγαλύτερος. για άτομα με μεγάλο αριθμό δυσπλασιών.

Ιστορία του μελανώματος – Άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για μελάνωμα. είναι σε υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη δεύτερου μελανώματος.

Αδυνατισμένο ανοσοποιητικό σύστημα – Άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. από κάποιους καρκίνους, από φάρμακα που χορηγούνται μετά από μεταμόσχευση οργάνων ή από AIDS, αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.

Μεγάλος αριθμός των συνήθων mole (πάνω από 50) – Επειδή το μελάνωμα? συνήθως ξεκινάει στα μελανοκύτταρα ενός υπάρχοντος mole, έχοντας πολλές αυξήσεις των γραμμομορίων. τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της ασθένειας.

Έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία – UV ακτινοβολία από; ο ήλιος προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και βλάβη του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει σε μελάνωμα. Οι τεχνητές πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως οι ηλιακές ακτινοβολίες και οι θάλαμοι μαυρίσματος, μπορούν επίσης. προκαλούν βλάβη στο δέρμα και πιθανώς αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.

Σοβαρά, φουσκωτά ηλιακά εγκαύματα – Άτομα που έχουν ένα ή περισσότερα. τα σοβαρά, φουσκωτά ηλιακά εγκαύματα ως παιδί ή έφηβος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα. Τα ηλιακά εγκαύματα κατά την ενηλικίωση είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για το μελάνωμα.

Δερματικό δέρμα – Το μελάνωμα εμφανίζεται πιο συχνά στους ανθρώπους που έχουν. δίκαιη επιδερμίδα που καίει ή φαγούρα εύκολα (αυτοί οι άνθρωποι επίσης έχουν συνήθως κόκκινο ή ξανθό μαλλιά και μπλε μάτια).

Οι άνθρωποι που ανησυχούν για το μελάνωμα θα πρέπει να μιλάνε για τους γιατρούς τους. η ασθένεια, τα συμπτώματα που πρέπει να παρακολουθήσουν και το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για τις εξετάσεις. Οι συμβουλές του γιατρού θα βασίζονται στο προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό του ατόμου, στην ιατρική. το ιστορικό και τους άλλους παράγοντες κινδύνου που περιγράφονται παραπάνω.

Συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος

Οι βασικοί και σκουμαλιώδεις καρκίνοι κυττάρων εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές του δέρματος που είναι. που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το κεφάλι, το πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια και τα όπλα, ωστόσο, καρκίνο του δέρματος? μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Το πιο συνηθισμένο προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου του δέρματος είναι μια αλλαγή στο το δέρμα, ειδικά μια νέα ανάπτυξη ή μια πληγή που δεν επουλώνεται. Οι καρκίνοι του δέρματος δεν είναι όλοι? μοιάζει το ίδιο. Για παράδειγμα, ο καρκίνος μπορεί να ξεκινήσει ως μικρό, ομαλό, λαμπερό, χλωμό. ή κηρώδες χονδρόκοκκο. Ή μπορεί να εμφανιστεί ως ένα σκληρό κόκκινο κομμάτι. Μερικές φορές, η αιμορραγία αιμορραγεί ή? αναπτύσσει μια κρούστα. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί επίσης να ξεκινήσει ως ένα επίπεδο, κόκκινο σημείο που είναι τραχύ. ξηρό ή λωρίδες.

Τα μελανώματα συνήθως παρατηρούνται για πρώτη φορά λόγω αλλαγής στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα. ή την αίσθηση ενός υπάρχοντος mole. Άλλα συχνά ευρήματα είναι οι νεοσύστατες λεπτές κλίμακες. ή φαγούρα σε ένα mole. Η σκέψη του “ABCD” μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε. τι να προσέχεις

Τα μελανώματα μπορούν να διαφέρουν πολύ με τους τρόπους που φαίνονται. Πολλοί παρουσιάζουν όλες τις λειτουργίες ABCD. αλλά μερικοί ενδέχεται να εμφανίζουν αλλαγές ή ανωμαλίες μόνο σε μία ή δύο από τις λειτουργίες ABCD.

Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευθεί αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί όταν ο όγκος είναι λεπτός και δεν έχει εισβάλει βαθιά στο δέρμα. Ωστόσο, εάν ένα μελάνωμα δεν απομακρυνθεί νωρίς, στάδια, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να αναπτυχθούν προς τα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, εισβάλλοντας υγιή ιστό. Όταν ένα μελάνωμα γίνεται παχύ και βαθύ, η ασθένεια εξαπλώνεται συχνά σε άλλα μέρη. του σώματος και είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Οι αλλαγές στο δέρμα δεν είναι σίγουρα σημάδια καρκίνου, ωστόσο, είναι σημαντικό να. επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν οποιοδήποτε σύμπτωμα διαρκεί περισσότερο από 2 εβδομάδες. Μην περιμένετε την περιοχή για να? κακό – οι καρκίνοι του δέρματος σπάνια προκαλούν πόνο.

Το ποσοστό θεραπείας για τον καρκίνο του δέρματος είναι πολύ υψηλό αν εντοπιστεί νωρίς. Είναι σημαντικό; να εξετάσει τακτικά το δέρμα για να ελέγξει για νέες αναπτύξεις ή άλλες αλλαγές στο δέρμα. Οποιεσδήποτε νέες, έγχρωμες αναπτύξεις ή οποιεσδήποτε αλλαγές στην ανάπτυξη που είναι ήδη παρούσες πρέπει να ενημερώνονται χωρίς καθυστέρηση από έναν γιατρό

Οι γιατροί θα πρέπει επίσης να ελέγχουν το δέρμα κατά τη διάρκεια φυσικών εξετάσεων ρουτίνας. Ανθρωποι που; έχουν ήδη καρκίνο του δέρματος θα πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα έχουν τακτικές εξετάσεις, έτσι ώστε ο γιατρός? μπορεί να ελέγξει την θεραπεία του δέρματος και άλλων περιοχών που μπορεί να αναπτύξει ο καρκίνος.

Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε μια αυτο-εξέταση του δέρματος είναι μετά από ένα ντους ή μπανιέρα. Το δέρμα πρέπει να είναι? να ελέγχονται σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη πλήρους μήκους και έναν χειροκίνητο καθρέφτη. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε μαθαίνοντας πού είναι τα σημάδια, τα σκουλαρίκια και τα ατέλειες και τι; συνήθως φαίνονται και νιώθουν σαν. Ελέγξτε για οτιδήποτε καινούργιο, ειδικά για αλλαγή. το μέγεθος, το σχήμα, η υφή ή το χρώμα ενός μώλου ή μιας πληγής που δεν επουλώνεται.

Ελέγξτε τον εαυτό σας από το κεφάλι προς τα δάχτυλα Μην ξεχάσετε να ελέγξετε όλες τις περιοχές του δέρματος. συμπεριλαμβανομένου του πίσω, του τριχωτού της κεφαλής, μεταξύ των γλουτών και της περιοχής των γεννητικών οργάνων

Ελέγχοντας το δέρμα σας τακτικά, θα εξοικειωθείτε με το φυσιολογικό. για σενα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να καταγράψετε τις ημερομηνίες των εξετάσεων δέρματός σας και να γράψετε σημειώσεις. για τον τρόπο εμφάνισης του δέρματός σας. Αν βρείτε κάτι ασυνήθιστο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σωστά. Μακριά.

Το καρκίνωμα των βασικών κυττάρων και το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων διαγιγνώσκονται γενικά. αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Όταν μια περιοχή του δέρματος δεν φαίνεται κανονική, ο γιατρός μπορεί? αφαιρέστε το σύνολο ή μέρος της ανάπτυξης. Αυτή είναι η διαδικασία που ονομάζεται βιοψία. Ο ιστός? εξετάζεται για τον έλεγχο των καρκινικών κυττάρων

Οι γιατροί γενικά διαιρούν τον καρκίνο του δέρματος σε δύο στάδια: τοπικές (που επηρεάζουν μόνο το δέρμα) ή μεταστατικές (εξάπλωση πέρα ​​από το δέρμα). Επειδή τα καρκινώματα των βασικών κυττάρων και τα πλακώδη καρκινώματα κυττάρων σπάνια εξαπλώνονται πέρα ​​από το δέρμα, μια βιοψία συχνά είναι η μόνη? δοκιμή που απαιτείται για τον προσδιορισμό του σταδίου.

Σε περιπτώσεις όπου η ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλη ή έχει παραμείνει επί μακρόν. ο γιατρός θα ελέγξει προσεκτικά τους λεμφαδένες στην περιοχή και πρόσθετες εξετάσεις. όπως οι ειδικές ακτινογραφίες, θα χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. άλλα μέρη του σώματος. Η γνώση του σταδίου του καρκίνου του δέρματος συμβάλλει στον προσδιορισμό του; σχέδιο θεραπείας.

Συμπτώματα του μελανώματος

Μια βιοψία είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να γίνει μια ορισμένη διάγνωση του μελανώματος. Συνήθως; επιχειρούνται προσπάθειες για την εξάλειψη ολόκληρης της ανάπτυξης. Εάν η ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλη για να είναι? απομακρυνθεί πλήρως, θα ληφθεί ένα δείγμα ιστού.

Ανίχνευση καρκίνου του δέρματος

Εάν εντοπιστεί μελάνωμα, θα διεξαχθούν διάφορες δοκιμές και διαδικασίες για να προσδιοριστεί. την έκταση ή το στάδιο της νόσου. Η απομάκρυνση των γειτονικών λεμφογαγγλίων είναι μερικές φορές απαραίτητη. Το σχέδιο θεραπείας εξαρτάται από τη θέση και το πάχος του όγκου, πώς; βαθιά και εάν έχει μετασταθεί.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας του καρκίνου του δέρματος είναι η αφαίρεση ή η καταστροφή του καρκίνου. με μια όσο το δυνατόν μικρότερη ουλή.

Πώς να κάνετε μια αυτο-εξέταση του δέρματος

Η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος συνήθως περιλαμβάνει κάποιο είδος χειρουργικής επέμβασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις; θεραπεία θα περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο.

Χειρουργική – Πολλοί καρκίνοι του δέρματος μπορούν να κοπούν γρήγορα από το δέρμα. και εύκολα. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος μερικές φορές απομακρύνεται εντελώς κατά τη στιγμή της; βιοψία και δεν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.

Η διάλυση και η ηλεκτροεπεξεργασία συνεπάγονται τη μούδιασμα της περιοχής. ένα τοπικό αναισθητικό και τη λήψη του καρκίνου του δέρματος έξω με ένα κοφτερό εργαλείο σε σχήμα κουταλιού. που ονομάζεται καθαρή. Στη συνέχεια η περιοχή επεξεργάζεται με ηλεκτρικό ρεύμα από ειδικό. μηχανή (μια διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτροεπεξεργασία) για τον έλεγχο της αιμορραγίας και την καρκινικά κύτταρα που παραμένουν στην άκρη του τραύματος. Οι περισσότεροι ασθενείς αναπτύσσουν ένα επίπεδο. λευκή ουλή.

Διάγνωση του καρκίνου του δέρματος

Η χειρουργική επέμβαση του Moh είναι ένας ειδικός τύπος χειρουργικής που εκτελείται από ειδικούς. Ο στόχος είναι να αφαιρεθεί όλος ο καρκινικός ιστός και όσο λίγος από τον υγιή ιστό. όσο είναι δυνατόν, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν το σχήμα και το βάθος του όγκου είναι? άγνωστος. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης για την αφαίρεση μεγάλων όγκων, εκείνων που είναι δύσκολο να θεραπευτούν. τους τόπους και τους καρκίνους που έχουν επανεμφανισθεί. Η διαδικασία γίνεται με τοπικό αναισθητικό. και ο καρκίνος ξυρίζεται από ένα λεπτό στρώμα τη φορά. Κάθε στρώμα ελέγχεται κάτω. ένα μικροσκόπιο μέχρι να αφαιρεθεί ολόκληρος ο όγκος. Ο βαθμός της ουλής εξαρτάται από; τη θέση και το μέγεθος της περιοχής που υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Cryosurgery είναι η χρήση του ακραίου κρύου για να παγώσει και να σκοτώσει το? μη φυσιολογικά κύτταρα. Το υγρό άζωτο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της προκαρκινικής κατάστασης του δέρματος. ως ακτινική κεράτωση και ορισμένους μικρούς καρκίνους του δέρματος. Μετά την απόψυξη της περιοχής. ο νεκρός ιστός πέφτει. μια θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη για την αφαίρεση του; ανάπτυξη. Ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να είναι παρόντες μετά την απόψυξη της περιοχής και ένα? μπορεί να σχηματιστεί λευκή ουλή στην περιοχή που έχει υποστεί αγωγή.

Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιεί μια στενή δέσμη φωτός για να αφαιρεθεί ή να καταστραφεί. καρκινικά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται μερικές φορές για καρκίνους που αφορούν μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Τα δερματικά μοσχεύματα χρειάζονται συχνά για να κλείσουν το τραύμα και να μειώσουν το; ποσότητα ουλής, ειδικά εάν αφαιρεθεί ένας μεγάλος καρκίνος. Η διαδικασία περιλαμβάνει; λαμβάνοντας ένα κομμάτι υγιούς δέρματος από άλλο μέρος του σώματος για να αντικαταστήσει το δέρμα. που αφαιρέθηκε.

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας για να προκαλέσει βλάβη. καρκινικών κυττάρων και να τους σταματήσουν να αναπτυχθούν. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για καρκίνους. σε περιοχές που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση (παράδειγμα βλέφαρο, άκρη της μύτης ή αυτί). Μπορεί να απαιτούνται πολλές θεραπείες. Ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει? ένα εξάνθημα ή να κάνει το δέρμα στην περιοχή ξηρό ή κόκκινο. Αλλαγές στο χρώμα ή την υφή του δέρματος. μπορεί να αναπτυχθεί μετά τη θεραπεία και μπορεί να γίνει πιο αισθητή πολλά χρόνια αργότερα.

Η τοπική χημειοθεραπεία είναι η χρήση αντικαρκινικού φαρμάκου σε μια κρέμα. ή λοσιόν που εφαρμόζεται στο δέρμα. Η φλουορουρακίλη (που ονομάζεται επίσης 5-FU) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία. προκαρκινικές καταστάσεις όπως ακτινική κεράτωση και καρκίνους περιορισμένες στην κορυφή. στρώμα του δέρματος. Έντονη φλεγμονή είναι συχνή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά συνήθως ουλές. δεν συμβαίνουν.

Χειρουργική επέμβαση – Η τυπική θεραπεία για το μελάνωμα είναι η αφαίρεση (εκτομή). Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όχι μόνο τον όγκο, αλλά και κάποιο φυσιολογικό ιστό γύρω. προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να παραμείνει ο καρκίνος στην περιοχή. Ο; Η ποσότητα του υγιούς ιστού που αφαιρείται εξαρτάται από το πάχος του μελανώματος και πώς. βαθιά έχει εισβάλει στο δέρμα. Σε περιπτώσεις όπου το μελάνωμα είναι πολύ λεπτό, αρκετό. ο ιστός αφαιρείται συχνά κατά τη διάρκεια της βιοψίας και δεν απαιτείται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.

Εάν το μελάνωμα δεν απομακρυνθεί εντελώς κατά τη διάρκεια της βιοψίας, ο υπόλοιπος όγκος. απομακρύνεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πραγματοποιείται επιπλέον χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της φυσιολογικής εμφάνισης. ιστό γύρω από τον όγκο (που ονομάζεται περιθώριο) για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα κύτταρα μελανώματος είναι? να αφαιρεθεί. Αυτό είναι απαραίτητο, ακόμη και για τα λεπτά μελανώματα. Για τα παχιά μελανώματα, μπορεί. θα πρέπει να κάνετε μια ευρύτερη εκτομή για να βγάλετε ένα μεγαλύτερο περιθώριο ιστού. Που; απομακρύνονται μεγάλες περιοχές ιστού, μπορεί να γίνει δερματικό μόσχευμα.

Οι λεμφαδένες κοντά στον όγκο μπορούν επίσης να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Εάν τα καρκινικά κύτταρα; βρίσκονται στους λεμφαδένες, μπορεί να σημαίνει ότι η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη. του σώματος.

Η χειρουργική επέμβαση γενικά δεν είναι αποτελεσματική στον έλεγχο του μελανώματος που είναι γνωστό ότι έχει. εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους. της θεραπείας, όπως χημειοθεραπεία, βιολογική θεραπεία, ακτινοθεραπεία ή α. συνδυασμό αυτών των μεθόδων. Όταν η θεραπεία χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση (πρωτοβάθμια θεραπεία). για την απομάκρυνση όλων των καρκινικών ιστών, η θεραπεία ονομάζεται ανοσοενισχυτική θεραπεία. Ο στόχος; της ανοσοενισχυτικής θεραπείας είναι να σκοτωθούν τυχόν μη ανιχνευθέντα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμείνουν στο σώμα.

Οι παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης εξαρτώνται κυρίως από το μέγεθος και τη θέση του όγκου. και την έκταση της επιχείρησης. Μπορεί να ελεγχθεί ο πόνος και η δυσφορία μετά από χειρουργική επέμβαση. με φάρμακο ανακούφισης πόνου. Είναι επίσης κοινό για τους ασθενείς να αισθάνονται κουρασμένοι ή αδύναμοι. για λίγο. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ανακάμψει από μια πράξη ποικίλλει για κάθε ασθενή. Οι ουλές μπορεί επίσης να είναι ανησυχητικές για ορισμένους ασθενείς.

Η χημειοθεραπεία είναι η χρήση ενός ή περισσοτέρων φαρμάκων για την εξόντωση του καρκίνου. κυττάρων. Είναι γενικά μια συστηματική θεραπεία, που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τα καρκινικά κύτταρα. σε όλο το σώμα. Τα αντικαρκινικά φάρμακα χορηγούνται από το στόμα ή με ένεση σε ένα. αιμοφόρο αγγείο. Η χημειοθεραπεία συνήθως χορηγείται σε κύκλους: ακολουθεί περίοδος θεραπείας. με μια περίοδο ανάκτησης, μια άλλη περίοδο θεραπείας και ούτω καθεξής.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα συγκεκριμένα φάρμακα και τη δόση (ποσότητα φαρμάκου που δόθηκε). Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, τριχόπτωση. πληγές στο στόμα και κόπωση.

Η βιολογική θεραπεία (ανοσοθεραπεία) είναι μια μορφή θεραπείας που: χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, είτε άμεσα είτε έμμεσα, για την καταπολέμηση του καρκίνου ή? για τη μείωση των παρενεργειών που προκαλούνται από ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο Η βιολογική θεραπεία είναι επίσης? μια συστηματική θεραπεία και περιλαμβάνει τη χρήση ουσιών που ονομάζονται βιολογική απάντηση. τροποποιητές (BRM). Ο οργανισμός παράγει κανονικά αυτές τις ουσίες σε μικρές ποσότητες. απόκριση σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές, οι επιστήμονες μπορούν να παράγουν BRM σε μεγάλες ποσότητες. για χρήση στη θεραπεία του καρκίνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βιολογική θεραπεία χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση. μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της επανάληψης του μελανώματος.

Για ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα ή υψηλό κίνδυνο υποτροπής, ιντερφερόνη-άλφα, και η ιντερλευκίνη-2 (που ονομάζεται επίσης αλδεσλευκίνη) μπορεί να συνιστάται μετά από χειρουργική επέμβαση.

Οι παρενέργειες που προκαλούνται από τη βιολογική θεραπεία ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της θεραπείας. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, όπως ρίγη, πυρετό, μυϊκούς πόνους. αδυναμία, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο και διάρροια. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να αιμορραγούν. ή μώλωπες εύκολα, να πάρετε ένα εξάνθημα στο δέρμα ή να έχετε πρήξιμο. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι σοβαρά. αλλά πάει μακριά μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Η ακτινοθεραπεία (ακτινοθεραπεία) είναι η χρήση ακτινών υψηλής ενέργειας. να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για την ανακούφιση ορισμένων από αυτές. τα συμπτώματα που προκαλούνται από το μελάνωμα. Η ακτινοθεραπεία είναι μια τοπική θεραπεία, καθώς επηρεάζει. κύτταρα μόνο στην περιοχή που έχει υποστεί αγωγή. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει. έλεγχο μελάνωμα που έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, τα οστά και άλλα μέρη του σώματος.

Οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας εξαρτώνται κυρίως από το μέρος του σώματος που; και τη δόση θεραπείας. Συχνές παρενέργειες της ακτινοθεραπείας περιλαμβάνουν; κόπωση και απώλεια μαλλιών στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Υπάρχουν διάφορες νέες θεραπείες που αναπτύσσονται για τη θεραπεία του δέρματος. Καρκίνος. Η φωτοδυναμική θεραπεία είναι μια θεραπεία που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα με ένα συνδυασμό. φως λέιζερ και φάρμακα που καθιστούν τα κύτταρα ευαίσθητα στο φως.

Η βιολογική θεραπεία (που ονομάζεται επίσης ανοσοθεραπεία) είναι μια μορφή θεραπείας για βελτίωση. τη φυσική ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τον καρκίνο. Ιντερφερόνη και παράγοντα νέκρωσης όγκου. είναι τύποι βιολογικής θεραπείας υπό μελέτη για καρκίνο του δέρματος.

Μια μέθοδος χορήγησης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που επί του παρόντος διερευνούνται καλείται. αιμάτωμα των άκρων. Δοκιμάζεται για χρήση όταν εμφανίζεται μελάνωμα. μόνο σε ένα χέρι ή πόδι.

Διάγνωση του μελανώματος

Στην κυκλοφορία των άκρων η ροή αίματος προς και από το άκρο σταματάει για λίγο. με ένα περιστρεφόμενο. Τα αντικαρκινικά φάρμακα τοποθετούνται στη συνέχεια στο αίμα του άκρου. Ο; ο ασθενής λαμβάνει υψηλές δόσεις φαρμάκων απευθείας στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το μελάνωμα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα αντικαρκινικά φάρμακα παραμένουν σε ένα άκρο, η διάχυση των άκρων δεν είναι πραγματικά. συστηματική θεραπεία.

Μια νέα διαδικασία για τη θεραπεία του μελανώματος είναι ο λεμφαδένες του ιχνηθέτη. βιοψία, η οποία μπορεί τελικά να μειώσει τον αριθμό των λεμφαδένων που χρειάζονται. να αφαιρεθεί για βιοψία. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση μιας μπλε χρωστικής ουσίας ή μια μικρή? ποσότητα ραδιενεργού υλικού κοντά στην περιοχή όπου ήταν ο όγκος. Αυτό το υλικό? ρέει στον λεμφαδένα (τους) δείκτες (ο πρώτος λεμφαδένες που ο καρκίνος είναι πιθανός να εξαπλωθεί από τον πρωτογενή όγκο).

Θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Θεραπεία του μελανώματος και των παρενεργειών

Ένας χειρούργος ψάχνει έπειτα για τη βαφή ή χρησιμοποιεί ένα σαρωτή για να βρει την λέμφου του δείκτη. κόμβο (ους) και στη συνέχεια το αφαιρεί για εξέταση από παθολόγο. Εάν η λέμφου του δείκτη? ο κόμβος (-οι) είναι θετικός για τα καρκινικά κύτταρα, κατόπιν για τους υπόλοιπους λεμφαδένες. συνήθως απομακρύνονται, εάν είναι αρνητική, οι υπόλοιποι λεμφαδένες μπορεί να μην χρειαστεί. να αφαιρεθεί.

Εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Εξελίξεις στη θεραπεία του μελανώματος

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του κακοήθους μελανώματος

Δείτε επίσης