κίνδυνοι από υψηλή χοληστερόλη: γιατί πρέπει να τον ελέγξετε

Η υψηλή χοληστερόλη του αίματος προάγει τη στένωση και τη σκλήρυνση των αρτηριών σας – μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση προχωρά αργά και συχνά χωρίς πρώιμα συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η περίσσεια λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακής» χοληστερόλης μπορεί να αναπτυχθεί αργά στους τοίχους των αρτηριών σας. Στη συνέχεια συνδυάζεται με τα τριγλυκερίδια – μια μορφή λίπους στο αίμα – και άλλες αποθέσεις όπως το ασβέστιο, τα κυτταρικά απόβλητα και μια ινώδη, αδιάλυτη πρωτεΐνη που ονομάζεται ινώδες για να σχηματίσει πλάκες. Αυτές οι πλάκες μπορούν να προκαλέσουν στενότητα και σκληρότητα των αρτηριών σας.

Επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνουν

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τη χοληστερόλη σας και να αποτρέψετε την αθηροσκλήρωση είναι με τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αποφύγετε ή περιορίστε τους παράγοντες κινδύνου μη καπνίζοντας, τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή και παίρνοντας αρκετή σωματική δραστηριότητα.

Επίσης, έχετε τη χοληστερόλη σας ελέγχεται τακτικά. Μερικοί άνθρωποι με αθηροσκλήρωση δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα, οπότε η πρώτη τους ένδειξη είναι καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριοσκλήρωση ή και τα δύο, ορισμένα φάρμακα και ιατρικές διαδικασίες μπορούν να θεραπεύσουν αυτές τις παθήσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου και τις επιλογές θεραπείας.

επισκεφθείτε το γιατρό σας