η χρήση της άμμουστατίνης (οκτρεοτίδη), η δοσολογία, οι παρενέργειες

Τι είναι η οκτρεοτίδη;

Το Sandostatin χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακρομεγαλίας. Η οκτρεοτίδη χρησιμοποιείται επίσης για την ελάττωση των επεισοδίων έξαρσης και της υδαρής διάρροιας που προκαλούνται από καρκινικούς όγκους (καρκινοειδές σύνδρομο) ή όγκους που ονομάζονται αγγειοενεργοί εντερικοί όγκοι πεπτιδίων (αδενομάρια VIP).

Το Sandostatin μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που δεν αναφέρονται στον παρόντα οδηγό φαρμάκων.

Χρησιμοποιήστε το Sandostatin ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε από το γιατρό σας. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στην ετικέτα και στη συσκευασία του φαρμάκου. Ενημερώστε σε όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με όλες τις ιατρικές σας καταστάσεις, τις αλλεργίες και όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε.

Σημαντικές πληροφορίες

Πριν χρησιμοποιήσετε το Sandostatin, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε διαβήτη, ασθένεια της χοληδόχου κύστης, καρδιακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, προβλήματα θυρεοειδούς, παγκρεατίτιδα, νεφρική νόσο ή ηπατική νόσο.

Μπορεί να σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε ένα IV στο σπίτι. Μην εγχύετε το Sandostatin μόνο εάν δεν κατανοείτε πλήρως τον τρόπο χορήγησης της ένεσης και απορρίπτετε σωστά τις χρησιμοποιημένες βελόνες, τις σωληνώσεις IV και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την ένεση του φαρμάκου. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τον ακριβή τύπο Sandostatin που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Για να είστε σίγουροι ότι το Sandostatin βοηθά την πάθησή σας και δεν προκαλεί επιβλαβείς επιδράσεις, τα κύτταρα του αίματός σας, η λειτουργία των νεφρών και η λειτουργία του ήπατος μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάζονται συχνά. Μην χάσετε καμία επίσκεψη παρακολούθησης στο γιατρό σας για εξετάσεις αίματος ή ούρων. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια όπως εύκολο μώλωπες ή αιμορραγία, αργό καρδιακό ρυθμό ή έντονο πόνο στο ανώτερο στομάχι σας που εξαπλώνεται στην πλάτη σας.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το Sandostatin εάν είστε αλλεργικοί στην οκτρεοτίδη.

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο

Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Sandostatin με ασφάλεια, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε κάποια από αυτές τις άλλες καταστάσεις

Διαβήτης

ασθένεια της χοληδόχου κύστης

καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαταραχή καρδιακού ρυθμού

προβλήματα θυρεοειδούς

παγκρεατίτιδα

ηπατική νόσο; ή

νεφρική νόσο (ή εάν βρίσκεστε σε αιμοκάθαρση).

Το Sandostatin δεν αναμένεται να είναι επιβλαβές για ένα αγέννητο μωρό. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η χρήση του Sandostatin μπορεί να επηρεάσει ορισμένες ορμόνες που μπορεί να σας διευκολύνουν να μείνετε έγκυος, ακόμα και αν δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος πριν. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση του ελέγχου των γεννήσεων για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Δεν είναι γνωστό αν η οκτρεοτίδη διέρχεται στο μητρικό γάλα ή εάν μπορεί να βλάψει ένα θηλάζον μωρό. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν θηλάζετε ένα μωρό.

Χρησιμοποιήστε το Sandostatin ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε από το γιατρό σας. Μην χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες ή για περισσότερο από το συνιστώμενο.

Η σουμοστατίνη ενίεται κάτω από το δέρμα (υποδόρια) ή σε φλέβα μέσω IV (ενδοφλεβίως). Μπορεί να σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε τις ενέσεις στο σπίτι. Μην κάνετε αυτόματη ένεση αυτού του φαρμάκου εάν δεν κατανοείτε πλήρως τον τρόπο χορήγησης της ένεσης και απορρίψτε σωστά τις χρησιμοποιημένες βελόνες, τις σωληνώσεις IV και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την ένεση του φαρμάκου.

Φυλάσσετε το Sandostatin στο αρχικό κουτί στο ψυγείο. Προστατεύστε από το φως.

Το Sandostatin θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν το ενίετε. Αφαιρέστε το φάρμακο από το ψυγείο 30 έως 60 λεπτά πριν την προετοιμασία της δόσης. Μην θερμαίνετε το φάρμακο. Μετά την ανάμειξη της δόσης σας, δώστε αμέσως την ένεση. Μην το αποθηκεύσετε για μεταγενέστερη χρήση.

Προετοιμάστε τη δόση σας μόνο όταν είστε έτοιμοι να κάνετε μια ένεση. Μην χρησιμοποιείτε το Sandostatin εάν έχει αλλάξει χρώματα ή έχει σωματίδια μέσα σε αυτό. Καλέστε τον φαρμακοποιό σας για νέα φάρμακα.

Ο γιατρός σας θα σας δείξει τα καλύτερα μέρη στο σώμα σας για να κάνετε την ένεση του Sandostatin. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό μέρος κάθε φορά που χορηγείτε μια ένεση. Μην κάνετε ένεση στο ίδιο σημείο δύο φορές στη σειρά.

Χρησιμοποιήστε μια βελόνα μιας χρήσης και μια σύριγγα μόνο μία φορά. Ακολουθήστε οποιονδήποτε κρατικό ή τοπικό νόμο σχετικά με την απόρριψη χρησιμοποιημένων βελόνων και συριγγών. Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο απόρριψης “αιχμηρών αντικειμένων” (ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας πού να πάρετε ένα και πώς να το πετάξετε). Κρατήστε το δοχείο αυτό μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Ενώ χρησιμοποιείτε το Sandostatin, ίσως χρειαστεί συχνές ιατρικές εξετάσεις.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιήσω το Sandostatin;

Κάθε αμπούλα μίας χρήσης είναι μόνο για μία χρήση. Πετάξτε μετά από μία χρήση, ακόμη και αν εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο φάρμακο που έχει παραμείνει μετά την έγχυση της δόσης σας.

Εάν η ψύξη δεν είναι διαθέσιμη, μπορείτε να φυλάξετε μια μη ανοιγμένη φύσιγγα μιας χρήσης ή ένα φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 14 ημέρες. Μακριά από υγρασία και θερμότητα.

Απομακρύνετε τυχόν Sandostatin που έχουν μείνει στο φιαλίδιο πολλαπλών χρήσεων μετά από 14 ημέρες χρήσης. Στη συνέχεια ξεκινήστε ένα νέο φιαλίδιο.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για οδηγίες εάν χάσετε μια δόση Sandostatin.

Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρό άνω στομαχικό άλγος, διάρροια, απώλεια βάρους, ζεστασιά ή μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή ψυχρό συναίσθημα, ανεξήγητο μυϊκό πόνο, αδυναμία, αδύναμο παλμό, λιποθυμία ή βραδεία αναπνοή (η αναπνοή μπορεί να σταματήσει).

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τυχόν περιορισμούς στα τρόφιμα, τα ποτά ή τη δραστηριότητα.

Λάβετε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν έχετε σημεία αλλεργικής αντίδρασης στο Sandostatin: κυψέλες. δύσκολη αναπνοή. πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε

σοβαρός πόνος στο στομάχι ή ευαισθησία, σοβαρή δυσκοιλιότητα

αργούς ή άνισους καρδιακούς παλμούς

ο έντονος πόνος στο άνω στομάχι σας που εξαπλώνεται στην πλάτη σας, η ναυτία και ο έμετος, ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Τι συμβαίνει εάν χάσω μια δόση;

υψηλή ζάχαρη στο αίμα – αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση, πείνα, ξηροστομία, οσμή με φρουτώδη αναπνοή, υπνηλία, ξηρό δέρμα, θολή όραση, απώλεια βάρους

Τι συμβαίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – πονοκέφαλος, πείνα, αδυναμία, εφίδρωση, σύγχυση, ευερεθιστότητα, ζάλη, γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή αίσθημα αδιαθεσίας. ή

υπολειτουργικό θυρεοειδή – ακραία κουρασμένη αίσθηση, ξηρό δέρμα, πόνος στις αρθρώσεις ή δυσκαμψία, μυϊκός πόνος ή αδυναμία, χυδαία φωνή, αίσθημα πιο ευαίσθητης στις χαμηλές θερμοκρασίες, αύξηση βάρους.

Τι πρέπει να αποφεύγω κατά τη χρήση του Sandostatin;

Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες του Sandostatin μπορεί να περιλαμβάνουν

διάρροια, δυσκοιλιότητα

εμετός, διαταραχές του στομάχου

Ανεπιθύμητες ενέργειες από το Sandostatin

φούσκωμα, αέριο

κεφαλαλγία, ζάλη. ή

πόνο κατά την ένεση του φαρμάκου.

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών και μπορεί να συμβούν και άλλες. Καλέστε το γιατρό σας για ιατρική συμβουλή σχετικά με τις παρενέργειες. Μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες στην κυβέρνηση στο 1088.

Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε και αυτά που ξεκινάτε ή σταματάτε να χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με Sandostatin, ειδικά

βρωμοκρυπτίνη (Cycloset, Parlodel)

κυκλοσπορίνη (Neoral, Sandimmune, Gengraf)

ινσουλίνη ή από του στόματος φάρμακο για το διαβήτη

ένα διουρητικό ή “χάπι νερού”? ή

φάρμακο για καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αυτή η λίστα δεν είναι πλήρης. Άλλα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την οκτρεοτίδη, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φαρμάκων χωρίς φάρμακα, βιταμινών και φυτικών προϊόντων. Δεν περιλαμβάνονται όλες οι πιθανές αλληλεπιδράσεις σε αυτόν τον οδηγό φαρμάκων.

5.01.2015-01-07, 9:32:44

Κατηγορία Β εγκυμοσύνης Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος για τον άνθρωπο

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στην κυβέρνηση

Οκτρεοτίδιο καρκινοειδούς όγκου, Sandostatin LAR Depot

Ακρομεγαλία οκτρεοτίδη, βρωμοκρυπτίνη, Parlodel, lanreotide, Sandostatin LAR Depot, Somatuline Depot, pasireotide, Somavert

Το αγγειοενεργό εντερικό πεπτίδιο Οκτρεοτίδιο όγκου, Sandostatin LAR Depot

Ποια άλλα φάρμακα θα επηρεάσουν το Sandostatin;

Σανταστατίνη (οκτρεοτίδη)