risperdal: χρήσεις, δόσεις & παρενέργειες

Τι είναι το Risperdal;

Το Risperdal χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής (μανιακή κατάθλιψη). Το Risperdal χρησιμοποιείται επίσης σε αυτιστικά παιδιά για τη θεραπεία συμπτωμάτων ευερεθιστότητας.

Το Risperdal δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ψυχωσικές καταστάσεις που σχετίζονται με την άνοια. Η ρισπεριδόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε ηλικιωμένους ενήλικες που πάσχουν από κατάσταση άνοιας.

Μην χορηγείτε το Risperdal σε παιδί χωρίς συμβουλές γιατρού.

Σημαντικές πληροφορίες

Ενώ παίρνετε Risperdal, μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι σε ακραίες θερμοκρασίες, όπως σε πολύ ζεστές ή κρύες συνθήκες. Αποφύγετε να πάρετε πολύ κρύο, ή να γίνει υπερθερμανθεί ή αφυδατωμένο. Πίνετε πολλά υγρά, ειδικά σε ζεστό καιρό και κατά τη διάρκεια άσκησης. Είναι ευκολότερο να γίνει επικίνδυνη υπερθέρμανση και αφυδάτωση ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Το Risperdal μπορεί να βλάψει την σκέψη ή τις αντιδράσεις σας. Προσέξτε εάν οδηγείτε ή κάνετε οτιδήποτε απαιτεί να είσαστε σε επαγρύπνηση. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει ορισμένες παρενέργειες της ρισπεριδόνης.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το Risperdal και καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε πυρετό, δύσκαμπτους μύες, σύγχυση, εφίδρωση, γρήγορους ή ανομοιόμορφους καρδιακούς παλμούς, ανήσυχες μυϊκές κινήσεις στο πρόσωπο ή τον αυχένα, τρόμο (ανεξέλεγκτη ανάδευση), δυσκολία στην κατάποση, λιποθυμία.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το Risperdal αν είστε αλλεργικός στη ρισπεριδόνη.

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο

Το Risperdal δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ψυχωσικές καταστάσεις που σχετίζονται με την άνοια. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε ηλικιωμένους ενήλικες με συνθήκες άνοιας.

Για να βεβαιωθείτε ότι το Risperdal είναι ασφαλές για εσάς, ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε

καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα καρδιακού ρυθμού

ασθένεια στεφανιαίας αρτηρίας ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή

διαβήτη (ή παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία ή το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη)

ιστορικό χαμηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων (WBC)

ηπατική ή νεφρική νόσο

ένα ιστορικό επιληπτικών κρίσεων

ιστορικό καρκίνου του μαστού

χαμηλή οστική πυκνότητα

δυσκολία στην κατάποση

Τη νόσο του Parkinson

αν είστε αφυδατωμένοι? ή

εάν παίρνετε επίσης φάρμακο πίεσης του αίματος.

Μερικοί άνθρωποι με ψυχική ασθένεια έχουν σκέψεις για αυτοκτονία. Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να ελέγξει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις ενώ χρησιμοποιείτε το Risperdal. Η οικογένειά σας ή οι άλλοι φροντιστές σας θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί σε αλλαγές στη διάθεσή σας ή στα συμπτώματά σας.

Το δισκίο Risperdal από το στόμα αποσυντιθέμενο μπορεί να περιέχει φαινυλαλανίνη. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτή τη μορφή ρισπεριδόνης εάν έχετε φαινυλκετονουρία (PKU).

Δεν είναι γνωστό εάν το Risperdal θα βλάψει ένα αγέννητο μωρό. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ενώ παίρνετε ρισπεριδόνη ή εντός 12 εβδομάδων από τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου.

Η λήψη αντιψυχωσικής φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νεογέννητο, όπως συμπτώματα στέρησης, προβλήματα αναπνοής, προβλήματα διατροφής, ανησυχία, τρόμο και άσχημοι ή άκαμπτοι μύες. Ωστόσο, μπορεί να έχετε συμπτώματα απόσυρσης ή άλλα προβλήματα εάν διακόψετε τη λήψη του φαρμάκου σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν μείνετε έγκυος ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο, μην σταματήσετε να το παίρνετε χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Η ρισπεριδόνη μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα θηλάζον μωρό. Μη θηλάζετε όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο και για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τη λήξη της θεραπείας.

Πώς πρέπει να πάρω Risperdal;

Μην χορηγείτε αυτό το φάρμακο σε παιδί χωρίς ιατρική συμβουλή.

Πάρτε Risperdal ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε από το γιατρό σας. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στην ετικέτα συνταγών σας. Μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες ή για περισσότερο από το συνιστώμενο.

Το Risperdal μπορεί να λαμβάνεται με ή χωρίς τροφή.

Για να ληφθεί το δισκίο από του στόματος αποσυντιθέμενο (Risperdal M-Tabs)

Κρατήστε το δισκίο στη συσκευασία του blister μέχρι να είστε έτοιμοι να το πάρετε. Ανοίξτε τη συσκευασία και ξεκολλήστε το φύλλο. Μην πιέζετε ένα δισκίο μέσω του φύλλου ή μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στο δισκίο.

Χρησιμοποιήστε στεγνά χέρια για να αφαιρέσετε το δισκίο και τοποθετήστε το στο στόμα σας.

Μην καταπιείτε το δισκίο ολόκληρο. Αφήστε το να διαλυθεί στο στόμα σας χωρίς μάσημα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​μπορείτε να πίνετε υγρό για να βοηθήσετε στην κατάποση του διαλελυμένου δισκίου.

Μετρήστε το υγρό φάρμακο με τη παρεχόμενη σύριγγα δοσολογίας ή με ένα ειδικό κουτάλι μέτρησης δόσης ή κύπελλο φαρμάκου. Εάν δεν διαθέτετε συσκευή μέτρησης της δόσης, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για μία.

Χρησιμοποιήστε το Risperdal τακτικά για να έχετε το μεγαλύτερο όφελος. Πάρτε τη συνταγή σας ξαναγεμίζεται πριν εξαντλήσετε πλήρως την ιατρική.

Μην αναμιγνύετε το υγρό ρισπεριδόνης με κόλα ή τσάι.

Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες και ενημερώστε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν.

Αποθηκεύστε σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από την υγρασία, τη θερμότητα και το φως. Μην το υγρό φάρμακο να παγώσει.

Τι συμβαίνει εάν χάσω μια δόση;

Πάρτε τη δόση που παραλείψατε μόλις το θυμηθείτε. Περάστε τη χαμένη δόση εάν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε επιπλέον φάρμακο για να καλύψετε τη χαμένη δόση.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Τα συμπτώματα υπερβολικής δόσης μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή υπνηλία, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αίσθημα κεφαλής, λιποθυμία και ανήσυχη κίνηση των μυών στα μάτια, τη γλώσσα, τη γνάθο ή το λαιμό.

Τι πρέπει να αποφεύγω κατά τη λήψη του Risperdal;

Το Risperdal μπορεί να βλάψει την σκέψη ή τις αντιδράσεις σας. Προσέξτε εάν οδηγείτε ή κάνετε οτιδήποτε απαιτεί να είσαστε σε επαγρύπνηση.

Αποφύγετε να σηκωθείτε πολύ γρήγορα από μια κάθιστη ή ξαπλωμένη θέση ή μπορεί να αισθανθείτε ζάλη. Σηκώστε αργά και σταθερή τον εαυτό σας για να αποφύγετε μια πτώση.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει ορισμένες παρενέργειες του Risperdal.

Risperdal παρενέργειες

Ενώ παίρνετε Risperdal, μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι σε ακραίες θερμοκρασίες, όπως σε πολύ ζεστές ή κρύες συνθήκες. Αποφύγετε να πάρετε πολύ κρύο, ή να γίνει υπερθερμανθεί ή αφυδατωμένο. Πίνετε πολλά υγρά, ειδικά σε ζεστό καιρό και κατά τη διάρκεια άσκησης.

Λάβετε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν έχετε οποιεσδήποτε ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης στο Risperdal: κυψέλες. δυσκολία αναπνοής; πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε

μη ελεγχόμενες κινήσεις μυών στο πρόσωπό σας (μάσημα, χείλη, χνουδωτά, κινήσεις της γλώσσας, αναβοσβήνει ή κίνηση των ματιών)

πρήξιμο ή τρυφερότητα μαστού (σε άνδρες ή γυναίκες), απόρριψη θηλών, ανικανότητα, έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ, χαμένες περιόδους εμμηνόρροιας

σοβαρή αντίδραση του νευρικού συστήματος – πολύ σκληροί (άκαμπτοι) μύες, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, σύγχυση, γρήγοροι ή ανομοιόμοιοι καρδιακοί παλμοί, τρόμος, αίσθηση ότι μπορεί να περάσει

χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων – απότομη αδυναμία ή κακή αίσθηση, πυρετός, ρίγη, πονόλαιμος, πληγές στο στόμα, κόκκινα ή διογκωμένα ούλα, δυσκολία στην κατάποση, πληγές στο δέρμα, συμπτώματα κρύου ή γρίπης, βήχας,

χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα σας – εύκολος μώλωπας, ασυνήθιστη αιμορραγία (μύτη, στόμα, κόλπος ή ορθό), μοβ ή κόκκινα σημάδια κάτω από το δέρμα σας

υψηλή ζάχαρη στο αίμα – αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση, πείνα, ξηροστομία, μυρωδιά φρουτώδους αναπνοής, υπνηλία, ξηρό δέρμα, θολή όραση, απώλεια βάρους. ή

στύση πέους που είναι επώδυνη ή διαρκεί 4 ώρες ή περισσότερο.

Οι συνήθεις παρενέργειες Risperdal μπορεί να περιλαμβάνουν

πονοκέφαλο

ζάλη, υπνηλία, κουρασμένη αίσθηση

τρόμος, συσπάσεις ή ανεξέλεγκτες μετακινήσεις μυών

διέγερση, άγχος, αίσθημα ανησυχίας

καταθλιπτική διάθεση

ξηροστομία, στομαχικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα

αύξηση βάρους; ή

πόνο στα χέρια ή τα πόδια σας.

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών και μπορεί να συμβούν και άλλες. Καλέστε το γιατρό σας για ιατρική συμβουλή σχετικά με τις παρενέργειες. Μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες στην κυβέρνηση στο 1088.

Η λήψη αυτού του φαρμάκου με άλλα φάρμακα που σας προκαλούν υπνηλία μπορεί να επιδεινώσει αυτό το φαινόμενο. Ρωτήστε το γιατρό σας πριν πάρετε το Risperdal με ένα υπνωτικό χάπι, φάρμακο ναρκωτικού πόνου, μυοχαλαρωτικό ή φάρμακο για άγχος, κατάθλιψη ή επιληπτικές κρίσεις.

Ποια άλλα φάρμακα θα επηρεάσουν τον Risperdal;

Άλλα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη ρισπεριδόνη, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φαρμάκων χωρίς φάρμακα, βιταμινών και φυτικών προϊόντων. Ενημερώστε σε όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε τώρα και για οποιοδήποτε φάρμακο αρχίζετε ή σταματάτε να το χρησιμοποιείτε.

20.03.2016-04-18, 8:38:11 πμ.

Risperdal (ρισπεριδόνη)

Εγκυμοσύνη Κατηγορία C Ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στην κυβέρνηση

Διπολική διαταραχή Seroquel, λίθιο, κλοναζεπάμη, Klonopin, Abilify, Lamictal

Σύνδρομο Asperger ρισπεριδόνη, Risperdal M-Tab

Αυτισμός βενλαφαξίνη, Abilify, Effexor, ρισπεριδόνη, αριπιπραζόλη, Geodon

Schizoaffective Disorder Seroquel, Prozac, λίθιο, φλουοξετίνη, Abilify, Lamictal