το υψηλό του δρομέα: είναι πραγματικό;

Όταν τρέχετε ένα μαραθώνιο, είτε πρόκειται για τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον ή το Σικάγο, χρειάζεστε κάθε κόλπο στο βιβλίο για να περάσετε όχι μόνο μήνες εξαντλητικής εκπαίδευσης, αλλά και το μεγάλο φινάλε: 26,2 μίλια δρόμου που σας διασταυρώστε το βήμα με αγωνία.

Μέσα από το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυα, πολλοί δρομείς αναφέρουν ότι το αγαπημένο τους τέχνασμα – και μέρος του λόγου που ξυπνούν το πρωί μετά το πρωί για να λυγίσουν το πεζοδρόμιο – είναι αυτό που αναφέρεται ως υψηλός δρομέας.

«Ψυχολογικά, οι δρομείς μπορεί να βιώσουν ευφορία, αίσθημα ανικανότητας, μειωμένη κατάσταση δυσφορίας ή πόνο και ακόμη και απώλεια της αίσθησης του χρόνου ενώ τρέχει», λέει ο Jesse Pittsley, PhD, πρόεδρος της Εταιρείας Φυσιολόγων Άσκησης.

Από πού προέρχεται το υψηλό δρομέα και τι κάνει τους αθλητές να πιέζονται 26,2 μίλια; Χρειάζεται να τρέξετε για να αισθανθείτε την αίσθηση της ευφορίας, ή μπορείτε να βρείτε αυτά τα θετικά συναισθήματα και μέσω άλλων τύπων άσκησης; Οι ειδικοί εξηγούν τις θεωρίες πίσω από τα υψηλά, φυσικά και ψυχολογικά οφέλη της λειτουργίας και την αίσθηση του επιτεύγματος που έρχεται με τη διέλευση της γραμμής τερματισμού.

“Το υψηλό” Runner’s “είναι μια φράση που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα συναισθήματα ψυχολογικής ευεξίας που συσχετίζονται αρκετά συχνά με μακρόχρονη άσκηση ρυθμικού τύπου και ο μαραθώνιος σίγουρα εμπίπτει στην κατηγορία αυτή”, λέει ο Cedric Bryant, PhD , επικεφαλής επιστήμονας του Συμβουλίου για την Άσκηση.

Γιατί το υψηλό του δρομέα κάνει έναν αθλητή να αισθάνεται καλά και αυτό που συμβαίνει στο σώμα όταν αυτά τα θετικά συναισθήματα πλένουν πάνω σε ένα άτομο, όμως, είναι εικασία κανενός.

“Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η απάντηση βρισκόταν σε όλο το επιχείρημα της ενδορφίνης – με μακρά διάρκεια άσκησης απελευθερώνετε ενδορφίνες οι οποίες έχουν μια μορφοειδής επίδραση στο σώμα και ως εκ τούτου μπορεί να είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματα της ευημερίας, “Λέει ο Μπράιαντ.

Ενώ είναι μια καλή θεωρία, εξηγεί ο Μπράιαντ, δεν έχει απαραιτήτως νερό.

Ενώ τα κυκλικά μας επίπεδα ενδορφινών μπορεί να είναι επάνω, είτε αυτό επηρεάζει απευθείας την ψυχολογική προοπτική ενός ατόμου, πιθανότατα δεν είναι τόσο πιθανό “, λέει ο Μπράιαντ. Σε μερικές μελέτες, όταν οι επιπτώσεις των ενδορφινών έχουν μπλοκαριστεί χημικά, , έτσι το όλο επιχείρημα της ενδορφίνης έχει αμφισβητηθεί.

Ενώ ασκείτε, θα πρέπει να μετράτε μεταξύ …

Ενώ ασκείτε, θα πρέπει να μετράτε μεταξύ …