σύνδρομο ασθενούς κόλπου

Το σύνδρομο των αρρυθμιών – γνωστό και ως ασθένεια των κόλπων των κόλπων ή δυσλειτουργία του κόλπου του κόλπου – είναι το όνομα μιας ομάδας καρδιακών ρυθμικών προβλημάτων (αρρυθμίες) στις οποίες ο κόλπος κόλπων – ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς – δεν λειτουργεί σωστά.

Ο κόλπος κόλπων είναι μια περιοχή εξειδικευμένων κυττάρων στο επάνω δεξιά μέρος της καρδιάς που ελέγχει το ρυθμό της καρδιάς σας. Κανονικά, ο κόλπος κόλπων παράγει σταθερό ρυθμό τακτικών ηλεκτρικών παρορμήσεων. Σε σύνδρομο ασθενών κόλπων, αυτά τα σήματα είναι μη φυσιολογικά.

Ένα άτομο με σύνδρομο νοσούντος κόλπου μπορεί να έχει καρδιακούς ρυθμούς που είναι πολύ γρήγοροι, πολύ αργές, υποδηλώνονται από μεγάλες παύσεις – ή ένας εναλλασσόμενος συνδυασμός όλων αυτών των προβλημάτων ρυθμού. Το σύνδρομο των αρθρικού κόλπου είναι σχετικά ασυνήθιστο, αλλά ο κίνδυνος εμφάνισης αρρώστιας αυξάνει με την ηλικία.

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο αρρώστιας χρειάζονται τελικά έναν βηματοδότη για να κρατούν την καρδιά σε κανονικό ρυθμό.

Οι περισσότεροι ασθενείς με σύνδρομο αρρώστιας έχουν αρχικά λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να έρθουν και να πάνε.

Όταν συμβαίνουν, μπορεί να περιλαμβάνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ασθενούς κόλπου

Πολλά από αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα προκαλούνται από μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο όταν η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα ή πολύ αργά.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Τι κάνει την αποτυχία του κόλπου κόλπων;

Εάν έχετε ξόρκια, ζάλη, λιποθυμία, κόπωση, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών, μιλήστε με το γιατρό σας. Πολλές ιατρικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα σημεία και συμπτώματα – συμπεριλαμβανομένου του ασθενούς συνδρόμου κόλπων – και είναι σημαντικό να εντοπιστεί το πρόβλημα.

Η καρδιά σας αποτελείται από τέσσερις θαλάμους – δύο άνω θαλάμους (αίθρια) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Ο ρυθμός της καρδιάς ελέγχεται κανονικά από τον κόμβο sinoatrial (SA) – ή τον κόλπο κόλπων – μια περιοχή εξειδικευμένων κυττάρων που βρίσκεται στο δεξιό κόλπο.

Τι μπορείς να κάνεις

Αυτός ο φυσικός βηματοδότης παράγει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που ενεργοποιούν κάθε καρδιακό παλμό. Από τον κόλπο του κόλπου, οι ηλεκτρικές παρορμήσεις περνούν κατά μήκος των κόλπων στις κοιλίες, προκαλώντας τους να συστέλλονται και να αντλούν αίμα στους πνεύμονες και στο σώμα σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Εάν έχετε σύνδρομο ασθενούς κόλπου, ο κόλπος του κόλπου σας δεν λειτουργεί σωστά, οπότε ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να είναι πολύ αργός (βραδυκαρδία) ή πολύ γρήγορος (ταχυκαρδία) ή ακανόνιστος.

Τι μπορείτε να κάνετε εν τω μεταξύ

Οι τύποι του ασθενούς συνδρόμου κόλπων και τα αίτια τους περιλαμβάνουν

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Ασθένειες και καταστάσεις που προκαλούν ουλές ή βλάβες στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας μπορεί να είναι ο λόγος. Ο ιστός ουλής από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην καρδιά μπορεί επίσης να είναι η αιτία, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις

Το σύνδρομο των αρθρώσεων μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, όπως αναστολείς διαύλων ασβεστίου ή βήτα αναστολείς που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων ή άλλων παθήσεων. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ο κόλπος του κόλπου δεν λειτουργεί σωστά λόγω της φθοράς που σχετίζεται με τη γήρανση του καρδιακού μυός.

Το σύνδρομο των αρθρώσεων μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, ακόμη και σε βρέφη. Επειδή συνήθως αναπτύσσεται αργά, σε πολλά χρόνια, είναι πιο συνηθισμένο στους ανθρώπους γύρω στην ηλικία των 70 ετών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το αρθρικό σύνδρομο μπορεί επίσης να σχετίζεται με ορισμένες καταστάσεις όπως η μυϊκή δυστροφία και άλλες ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά.

Όταν ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς σας δεν λειτουργεί σωστά, η καρδιά σας δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αργό καρδιακό ρυθμό, που μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μεγάλες περιόδους αργής καρδιακής συχνότητας ή γρήγορου καρδιακού ρυθμού μπορεί να κρατήσει την καρδιά σας από την άντληση αρκετού αίματος για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας – μια κατάσταση που ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια.

Εάν έχετε έναν τύπο ασθενούς συνδρόμου κόλπων που ονομάζεται σύνδρομο βραδυκαρδίας-ταχυκαρδίας, μπορεί επίσης να έχετε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβου αίματος στην καρδιά σας που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτός είναι επειδή ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός που συμβαίνει στο σύνδρομο βραδυκαρδίας-ταχυκαρδίας είναι συχνά κολπική μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας χαοτικός ρυθμός των ανώτερων θαλάμων της καρδιάς που μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση αίματος στην καρδιά. Οι θρόμβοι του αίματος είναι πιθανότερο να σχηματιστούν όταν η ροή του αίματος μέσω της καρδιάς μεταβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο. Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να χαλαρώσει και να ταξιδέψει στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ασθενούς κόλπου, εάν είναι καθόλου παρόν, μπορεί να είναι τόσο ήπια που δεν συνειδητοποιείτε ότι προκαλούν ανησυχία. Για το λόγο αυτό, το σύνδρομο αρρώστιας δεν μπορεί να διαγνωστεί μέχρι να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγαλύτερος.

Καλέστε τον οικογενειακό γιατρό σας ή τον γενικό ιατρό εάν έχετε συμπτώματα ασθενούς συννομοθεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν καλείτε να διοργανώσετε ένα ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό εκπαιδευμένο στη διάγνωση και θεραπεία καρδιακών παθήσεων (καρδιολόγος).

Αλλαγές φαρμάκων

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Βηματοδότηση της καρδιάς

Για το σύνδρομο ασθενούς κόλπου, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας να συμπεριλάβετε

Πρόσθετες θεραπείες για γρήγορο καρδιακό ρυθμό

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να ζητήσετε από το γιατρό σας, μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας ζητήσει μια σειρά ερωτήσεων. Εάν είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε αυτές, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να ξεπεράσετε τα σημεία που θέλετε να μιλήσετε σε βάθος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει

Ενώ περιμένετε το ραντεβού σας, συμβουλευτείτε τα μέλη της οικογένειάς σας για να μάθετε εάν έχουν συγγενείς με προβλήματα καρδιάς. Η γνώση του οικογενειακού ιστορικού υγείας σας θα βοηθήσει τον γιατρό σας να σχεδιάσει τις σωστές διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες με βάση τους μεμονωμένους κινδύνους σας.

Παρόλο που το σύνδρομο ασθενούς κόλπου είναι σπάνιο, τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης μιμούνται εκείνα πολλών άλλων καρδιακών παθήσεων. Εάν η άσκηση κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα, αποφύγετε την άσκηση μέχρι να τα δείτε από το γιατρό σας.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ασθενούς κόλπου – όπως ζάλη, δύσπνοια και λιποθυμία – είναι επίσης συμπτώματα πολλών άλλων ασθενειών και καταστάσεων.

Ωστόσο, σε σύνδρομο ασθενούς κόλπου, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν η καρδιά χτυπά ασυνήθιστα. Για να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε το σύνδρομο ασθενούς κόλπου, ο γιατρός σας θα χρειαστεί να δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων σας και ενός μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Η εξέταση για το σύνδρομο αρρώστιας συνήθως αρχίζει με ένα πρότυπο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Ωστόσο, αν οι μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί τείνουν να έρχονται και να φύγουν, μπορεί να μην εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της σύντομης χρονικής στιγμής που καταγράφει ένα τυποποιημένο ΗΚΓ. Μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετους τύπους ΗΚΓ

Καταγραφέας συμβάντων. Αυτή η φορητή συσκευή ηλεκτροκαρδιογραφήματος μπορεί επίσης να μεταφέρεται στην τσέπη σας ή να φοριέται σε ιμάντα ή ιμάντα ώμου για την παρακολούθηση της δραστηριότητας της καρδιάς σας στο σπίτι. Θα σας δοθεί συχνά αυτή η συσκευή για χρήση έως και ένα μήνα.

Όταν αισθάνεστε συμπτώματα, πιέζετε ένα κουμπί και αποθηκεύεται μια σύντομη εγγραφή ΗΚΓ. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να βλέπει τον καρδιακό σας ρυθμό κατά τη στιγμή των συμπτωμάτων σας, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το σύνδρομο ασθενούς κόλπου.

Εμφυτεύσιμος καταγραφέας βρόχου. Αυτή η μικρή συσκευή εμφυτεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα του στήθους σας και χρησιμοποιείται για συνεχή και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς σας. Ένας εμφυτεύσιμος καταγραφέας βρόχου μπορεί να φορεθεί από μήνες σε χρόνια.

Η συσκευή ενεργοποιείται αυτόματα από ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) ή μπορεί να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα όταν αισθανθείτε συμπτώματα.

Αυτή η δοκιμή δεν χρησιμοποιείται συνήθως για την ανίχνευση του συνδρόμου ασθενούς κόλπου. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της λειτουργίας του κόλπου, καθώς και άλλων ηλεκτρικών ιδιοτήτων της καρδιάς σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, οι λεπτόκοκκοι, εύκαμπτοι σωλήνες (καθετήρες) με ηλεκτρόδια έχουν βιδωθεί μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία σας σε διάφορα σημεία κατά μήκος των ηλεκτρικών οδών της καρδιάς σας. Μόλις τοποθετηθούν, τα ηλεκτρόδια μπορούν να χαρτογραφούν με ακρίβεια την εξάπλωση των ηλεκτρικών παλμών κατά τη διάρκεια κάθε ρυθμού και μπορεί να εντοπίσουν την πηγή των προβλημάτων του καρδιακού ρυθμού.

Η θεραπεία για το σύνδρομο ασθενούς κόλπου επικεντρώνεται στην εξάλειψη ή τη μείωση δυσάρεστων συμπτωμάτων. Αν δεν σας ενοχλούν τα συμπτώματα, ίσως χρειαστεί μόνο τακτικές εξετάσεις για να παρακολουθήσετε την κατάστασή σας. Για τους ανθρώπους που ενοχλούνται από συμπτώματα, η θεραπεία επιλογής είναι συνήθως ένας εμφυτευμένος ηλεκτρονικός βηματοδότης.

Ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει εξετάζοντας τα τρέχοντα φάρμακά σας για να διαπιστώσετε αν κάποιο από αυτά μπορεί να παρεμβληθεί στη λειτουργία του κόλπου σας. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή των καρδιακών παθήσεων – όπως οι βήτα αναστολείς ή οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου – μπορούν να επιδεινώσουν τους μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσαρμογή αυτών των φαρμάκων μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο αρρώστιας χρειάζονται τελικά έναν μόνιμο τεχνητό βηματοδότη για να διατηρήσουν έναν κανονικό καρδιακό παλμό. Αυτή η μικρή ηλεκτρονική συσκευή που τροφοδοτείται με μπαταρία εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, κοντά στην κλεψύδρα σας, κατά τη διάρκεια μιας μικρής χειρουργικής επέμβασης. Ο βηματοδότης έχει προγραμματιστεί για να τονώσει ή να «βηματιστεί» την καρδιά σας όπως απαιτείται για να κρατήσει το κτύπημα κανονικά.

Ο τύπος του βηματοδότη που χρειάζεστε εξαρτάται από τον τύπο του ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού που αντιμετωπίζετε. Μερικοί ρυθμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν βηματοδότη μονού θαλάμου, ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο ένα σύρμα (μόλυβδος) για να ρυθμίσει ένα θάλαμο της καρδιάς – στην περίπτωση αυτή, το αίθριο. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με σύνδρομο νοσούντος κόλπου επωφελούνται από βηματοδότες διπλού θαλάμου, στους οποίους ένας μολύβδινος βηματοδοτεί το αίθριο και ένα μολύβι ρυθμίζει την κοιλία.

Θα είστε σε θέση να συνεχίσετε κανονικές ή σχεδόν φυσιολογικές δραστηριότητες αφού αναρρώσετε από τη χειρουργική επέμβαση εμφύτευσης βηματοδότη. Ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως οίδημα ή μόλυνση στην περιοχή όπου εμφυτεύθηκε ο βηματοδότης, είναι μικρός.

Αν έχετε ταχεία καρδιακή συχνότητα ως μέρος του αρρώστου σας, μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετες θεραπείες για τον έλεγχο αυτών των ρυθμών

Φάρμακα. Αν έχετε βηματοδότη και ο καρδιακός σας ρυθμός είναι ακόμα πολύ γρήγορος, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα κατά της αρρυθμίας για να αποτρέψει τους γρήγορους ρυθμούς.

Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή ή άλλους μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακο για την αραίωση του αίματος, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin) ή η δαβιγατράνη (Pradaxa).

Αφαίρεση κόμβου AV. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να ελέγξει τους γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς σε άτομα με βηματοδότη.

Περιλαμβάνει την εφαρμογή ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων μέσω ενός μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) για την καταστροφή (ablate) του ιστού γύρω από τον κόλπο AV (AV) μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών. Αυτό εμποδίζει τους γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς να φτάσουν στις κοιλίες και να προκαλέσουν προβλήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή και οι στενές αρτηρίες που προκαλούνται από υποκείμενη καρδιακή νόσο μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο ασθενούς κόλπου. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ότι, εκτός από άλλες θεραπείες, κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα κρατήσουν την καρδιά σας όσο το δυνατόν υγιέστερη.

Λάβετε τα παρακάτω βήματα για να θεραπεύσετε ή να εξαλείψετε παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις

επισκεφθείτε το γιατρό σας