κατασχέσεις (γενικευμένες και μερικές) αιτίες

Μια κρίση συμβαίνει όταν υπάρχει μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να παραμείνουν σχεδόν απαρατήρητες. Ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή ή απώλεια συνείδησης και ακούσιες μυϊκές σπασμούς που ονομάζονται σπασμοί. Οι επιληπτικές κρίσεις συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και διαφέρουν σε διάρκεια και σοβαρότητα. Μια κρίση μπορεί να είναι ένα εφάπαξ συμβάν ή μπορεί να έχετε επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις ονομάζονται επιληψία ή διαταραχή κρίσης. Λιγότερο από ένα στους 10 ανθρώπους που έχουν κατάσχεση αναπτύσσει επιληψία.

Είχα την πρώτη πραγματική επιληπτική κρίση όταν ήμουν 5 χρονών. Η μητέρα μου λέει ότι τα μάτια μου έτρεχαν και κοιτούσα μακριά. Ήταν τρομοκρατημένη. Αυτό που είχα ονομάζεται κρίση “petit mal” ή “απουσία” κατάσχεσης. Λέγεται ότι επειδή υπάρχει μια παρατεταμένη συνειδητή δραστηριότητα για μερικά δευτερόλεπτα. Είναι διαφορετικό από μια κρίση “grand mal”, όταν οι άνθρωποι έχουν σπασμούς. Αυτό είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν σκέφτονται την επιληψία. Μια επιληπτική κρίση μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά είναι …

Γενικευμένη κατάσχεση. περιλαμβάνουν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου από την αρχή της επίθεσης. Οι συνήθεις υποτύποι περιλαμβάνουν τόνικο-κλωνικό (grand mal) και απουσία κρίσεων (petit mal). Οι φλεγμονώδεις και βρεφικοί σπασμοί είναι δύο τύποι γενικευμένων κρίσεων που συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά σε μικρά παιδιά.

Μερικές (ή εστιακές) κρίσεις είναι ο δεύτερος σημαντικός τύπος κρίσης. Αυτά αρχίζουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και μπορεί να περιέχονται εκεί. Ή μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Με απλές μερικές επιληπτικές κρίσεις, το άτομο παραμένει συνειδητό. Οι σύνθετες μερικές επιληπτικές κρίσεις περιλαμβάνουν εξασθένιση της συνείδησης.

Συχνά η αιτία μιας κατάσχεσης είναι άγνωστη. Πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν κατασχέσεις, συμπεριλαμβανομένων

ΠΗΓΕΣ

Ακαδημία Νευρολογίας.

Bazil, C. Ζώντας καλά με επιληψία και άλλες διαταραχές κατάσχεσης: Ένας εμπειρογνώμονας εξηγεί τι πραγματικά χρειάζεται να ξέρετε. Collins, 2002.

Strafstrom, C. Epilepsy Curriculum, Νοέμβριος 2004.

Nadkarni, S. Neurology, Ιούνιος 2005.

Bialer M. Επιληψία έρευνα, Σεπτέμβριος / Οκτώβριος 2004.