αυτο-φροντίδα μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο – επισκόπηση θεμάτων

Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, να έχετε κατά νου ότι είστε το πιο σημαντικό άτομο στη δική σας αποκατάσταση. Πρέπει να έχετε σημαντικό λόγο στις αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα σας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς και μπορεί μερικές φορές να νιώσετε σαν να καθίσετε πίσω και να αφήσετε άλλους να αναλάβουν ευθύνη.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτά τα συμπτώματα προειδοποιητικά σημάδια και συμβουλευτείτε την υγειονομική περίθαλψη σας. Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι στη μία πλευρά του σώματος. Απότομη απώλεια όρασης, δύναμη, συντονισμός, αίσθηση, ομιλία ή ικανότητα κατανόησης του λόγου. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερεύουν την πάροδο του χρόνου. Ξαφνική εξασθένιση της όρασης, ειδικά στο ένα μάτι. Ξαφνική απώλεια ισορροπίας, ενδεχομένως συνοδευόμενη από έμετο, ναυτία, πυρετό, λόξυγκας, ή πρόβλημα με κατάποση. Ξαφνικά και σοβαρά …

Το να αισθάνεσαι λυπηρό να έχεις ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και οι προκύπτουσες αναπηρίες είναι φυσιολογικές Αλλά εάν πάρετε κατάθλιψη, μπορεί να επηρεάσει την ανάρρωσή σας. Στο πρώτο σημάδι ότι αισθάνεστε κατάθλιψη, μιλήστε με την οικογένειά σας και το γιατρό σας. Η έγκαιρη θεραπεία για την κατάθλιψη μπορεί να αποτρέψει μια καθυστέρηση στην ανάρρωση.

Βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι θέλετε να συμμετάσχετε στις αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα σας. Δηλώστε τις επιθυμίες και τις απόψεις σας σε θέματα που σας επηρεάζουν. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις ανησυχίες σας. Κανε ερωτησεις; Εάν χρειάζεστε επιπλέον χρόνο για να σκεφτείτε ή έχετε πρόβλημα να μιλήσετε, προσπαθήστε να μην επιτρέψετε σε άλλους να λάβουν αποφάσεις για σας χωρίς να ακούσετε τι πρέπει να πείτε. Αν έχετε πρόβλημα ομιλίας, ίσως έχετε πρόβλημα να καταλάβετε άλλους που επιθυμούν. Ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει να εκφράσετε τις ιδέες και τις ανάγκες σας. Ή να τα γράψω αν μπορείτε. Εάν αισθάνεστε ότι κάποιος “μιλάει” σε σας ή μιλάει για σας σαν να μην είστε παρόντες, εκφράστε την ανησυχία σας.