αυτοδιαχείριση – σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (stds)

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποφυγής ή μείωσης του κινδύνου σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Πρόληψη

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Εμβολιάστε. Η λήψη εμβολιασμού νωρίς, πριν από τη σεξουαλική έκθεση, είναι επίσης αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων τύπων ΣΜΝ. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την πρόληψη του ανθρώπινου ιού θηλώματος (HPV), της ηπατίτιδας Α και της ηπατίτιδας Β.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν το εμβόλιο HPV για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11 και 12. Αν δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως στις ηλικίες 11 και 12, το CDC συνιστά τα κορίτσια και τις γυναίκες ηλικίας έως 26 ετών και τα αγόρια και τους άνδρες μέχρι την ηλικία των 26 ετών λάβετε το εμβόλιο.

Το εμβόλιο ηπατίτιδας Β χορηγείται συνήθως σε νεογέννητα και το εμβόλιο ηπατίτιδας Α συνιστάται για παιδιά ηλικίας 1 έτους. Και τα δύο εμβόλια συνιστώνται για άτομα που δεν είναι ήδη ανοσοποιημένα σε αυτές τις ασθένειες και για εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, όπως άντρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και IV χρήστες ναρκωτικών.

Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά και οδοντικά φράγματα με συνέπεια και σωστά. Χρησιμοποιήστε ένα νέο προφυλακτικό από λάτεξ ή οδοντικό φράγμα για κάθε σεξουαλική πράξη, από το στόμα, το κολπικό ή το πρωκτικό. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε λιπαντικό με βάση το πετρέλαιο, όπως ζελέ πετρελαίου, με προφυλακτικό από λατέξ ή οδοντικό φράγμα.

Τα προφυλακτικά που κατασκευάζονται από φυσικές μεμβράνες δεν συνιστώνται επειδή δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην πρόληψη των ΣΜΝ. Λάβετε υπόψη ότι ενώ τα προφυλακτικά μειώνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε περισσότερους ΣΜΝ, παρέχουν μικρότερο βαθμό προστασίας για τους ΣΜΝ που ενέχουν εκτεθειμένες πληγές γεννητικών οργάνων, όπως ο ανθρώπινος ιός θηλώματος (HPV) ή ο έρπης. Επίσης, οι μορφές αντισύλληψης που δεν είναι φραγμένες, όπως τα από του στόματος αντισυλληπτικά ή οι ενδομήτριες συσκευές, δεν προστατεύουν από τα ΣΜΝ.

Εξετάστε το φάρμακο Truvada. Τον Ιούλιο του 2012, η ​​Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση του συνδυασμού φαρμάκου emtricitabine-tenofovir (Truvada) για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενου HIV σε όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Το Truvada χρησιμοποιείται επίσης ως θεραπεία για τον ιό HIV μαζί με άλλα φάρμακα.

Όταν χρησιμοποιείται για την πρόληψη της μόλυνσης από HIV, το Truvada είναι κατάλληλο μόνο εάν ο γιατρός σας είναι σίγουρος ότι δεν έχετε ήδη HIV λοίμωξη.

Ο γιατρός σας θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη μόλυνση από την ηπατίτιδα Β. Αν δεν έχετε ηπατίτιδα Β, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β εάν δεν το έχετε λάβει ακόμα. Εάν έχετε ηπατίτιδα Β, ο γιατρός σας θα πρέπει να εξετάσει τη λειτουργία των νεφρών πριν συνταγογραφήσει το Truvada.

Το Truvada πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, όπως ακριβώς έχει συνταγογραφηθεί, και θα χρειαστείτε παρακολούθηση του HIV και των νεφρικών δοκιμών κάθε λίγους μήνες. Το Truvada πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μαζί με άλλες στρατηγικές πρόληψης όπως η χρήση προφυλακτικού κάθε φορά που κάνετε σεξ.

Είναι τραυματικό να μάθετε ότι έχετε μια STI. Ίσως να είστε θυμωμένοι εάν αισθάνεστε ότι έχετε προδοθεί ή ντρεπότε εάν υπάρχει πιθανότητα να μολύνεστε άλλους. Στη χειρότερη περίπτωση, μια ΚΝΠ μπορεί να προκαλέσει χρόνιες ασθένειες και θάνατο, ακόμη και με την καλύτερη φροντίδα στον κόσμο.

Μεταξύ αυτών των άκρων είναι μια σειρά άλλων πιθανών απωλειών – η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων, τα σχέδια για παιδιά και η χαρούμενη αγκαλιά της σεξουαλικότητάς σας και της έκφρασής της.

Εδώ μπορείτε να αντιμετωπίσετε