διαδερματική σελεγιλίνη

Σε βραχυπρόθεσμες μελέτες τα αντικαταθλιπτικά αύξησαν τον κίνδυνο αυτοκτονικής σκέψης και συμπεριφοράς σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για την αυτοκτονία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε ενήλικες άνω των 24 ετών και υπήρξε μια τάση για μειωμένο κίνδυνο με αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Παρακολουθήστε και παρακολουθήστε ασθενείς όλων των ηλικιών για κλινική επιδείνωση, αυτοκτονία ή ασυνήθιστες αλλαγές στη συμπεριφορά όταν ξεκινάτε με αντικαταθλιπτική θεραπεία και συμβουλεύστε τις οικογένειες και τους φροντιστές για την ανάγκη στενής παρατήρησης και επικοινωνίας με τον συνταγογράφο. Η χρήση της σελεγιλίνης αντενδείκνυται σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 12 ετών λόγω αυξημένου κινδύνου υπερτασικής κρίσης.

Χρήσεις Για τη σελεγιλίνη

Θεραπευτική κατηγορία: Αντικαταθλιπτικό

Φαρμακολογική κατηγορία: Αναστολέας μονοαμινοξειδάσης, Τύπος Β

η σελεγιλίνη είναι διαθέσιμη μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για τη σελεγιλίνη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση στη σελεγιλίνη ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδείξει κανένα όφελος στη χρήση επιθέματος δερμαλίνης σε παιδιά με κατάθλιψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα παιδιά, έφηβοι και νέοι ενήλικες σκέφτονται για αυτοκτονία ή προσπαθούν να αυτοκτονήσουν όταν λαμβάνουν σελεγιλίνη. Λόγω αυτής της τοξικότητας, η χρήση σε παιδιά δεν συνιστάται.

Το επίθεμα δερμαλίνης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Πριν από τη χρήση της σελεγιλίνης

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη χρησιμότητα της επιδερμίδας επιλεκτιλίνης στους ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν λαμβάνετε σελεγιλίνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση της σελεγιλίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα δεν συνιστάται. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση της σελεγιλίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση της σελεγιλίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση σελεγιλίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω συνήθως δεν συνιστάται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Εάν χρησιμοποιηθεί μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε σελεγιλίνη ή να σας δώσει ειδικές οδηγίες σχετικά με τη χρήση τροφής, οινοπνεύματος ή καπνού.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει τη χρήση της σελεγιλίνης. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Χρησιμοποιήστε τη σελεγιλίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερα έμπλαστρα ή τα εφαρμόζετε συχνότερα από ό, τι σας λέει ο γιατρός σας.

η σελεγιλίνη συνοδεύεται από έναν οδηγό φαρμάκων. Διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Για να χρησιμοποιήσετε την επιδερμίδα του δέρματος

Μην σταματήσετε να χρησιμοποιείτε σελεγιλίνη χωρίς να ρωτήσετε το γιατρό σας. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει το φάρμακό σας για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, μην αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε πάλι χωρίς να επικοινωνήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Η δόση της σελεγιλίνης θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις σελεγιλίνης. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Αν ξεχάσετε να φορέσετε ή να αλλάξετε μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα, τοποθετήστε την αμέσως μόλις μπορέσετε. Αν είναι σχεδόν καιρός να βάλετε το επόμενο σας έμπλαστρο, περιμένετε έως τότε να εφαρμόσετε μια νέα ενημερωμένη έκδοση κώδικα και να παραλείψετε αυτήν που χάσατε. Μην εφαρμόζετε επιπλέον έμπλαστρα για να αναπληρώσετε τη χαμένη δόση.

Αποθηκεύστε τα έμπλαστρα σε θερμοκρασία δωματίου σε κλειστό δοχείο, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Η σωστή χρήση της σελεγιλίνης

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδο του παιδιού σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι η σελεγιλίνη λειτουργεί σωστά και να ελέγχετε για ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σελεγιλίνη εάν εσείς ή το παιδί σας λαμβάνετε καρβαμαζεπίνη (Tegretol®), άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης (π.χ. κλομιπραμίνη, ντουλοξετίνη, φλουοξετίνη, ιμιπραμίνη, παροξετίνη, σερτραλίνη, βενλαφαξίνη, Celexa®, Cymbalta®, Effexor®, Lexapro ®, Paxil®, Prozac®, Zoloft®), ορισμένα φάρμακα για τον πόνο (π.χ. μεπεριδίνη, μεθαδόνη, πενταζοκίνη, προποξυφαίνη, τραμαδόλη, Darvon®, Demerol®, Dolophine®, Ultram®) ®). Μην χρησιμοποιείτε σελεγιλίνη εάν λαμβάνετε επίσης κάψουλες ή δισκία σελεγιλίνης.

Η επιδερμίδα με δεσελινίνη μπορεί να προκαλέσει την ταραχή, την ευερεθιστότητα ή την εμφάνιση άλλων μη φυσιολογικών συμπεριφορών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια άτομα να έχουν αυτοκτονικές σκέψεις και τάσεις ή να καταστούν πιο καταθλιπτικές. Αν εσείς, το παιδί σας ή ο φροντιστής σας παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας ή το γιατρό του παιδιού σας.

Όταν το βότανο επιδερμίδας selegiline χρησιμοποιείται σε χαμηλές δόσεις, δεν υπάρχουν περιορισμοί στα τρόφιμα ή τα ποτά που τρώτε ή πίνετε. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν επικίνδυνες αντιδράσεις, όπως ξαφνική υψηλή αρτηριακή πίεση, εάν χρησιμοποιούνται υψηλότερες δόσεις με ορισμένα τρόφιμα ή ποτά. Αυτά τα τρόφιμα ή τα ποτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη (τα πιο συνηθισμένα στα τρόφιμα που έχουν υποστεί γήρανση ή έχουν υποστεί ζύμωση για να αυξήσουν τη γεύση τους), όπως τυριά, φασά ή πλατύφυλλα φασόλια, εκχυλίσματα ζυμομυκήτων ή κρέατος, ή ψάρια, λουκάνικο που έχει υποστεί ζύμωση (μπολόνια, πεπερόνι, σαλάμι, λουκάνικα καλοκαιριού) ή άλλα κρέατα που έχουν υποστεί ζύμωση, ξινολάχανο, αλλοιωμένα ή κακώς αποθηκευμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια ή συκώτια ζώων ή οποιουδήποτε υπερώριμου καρπού. Αυτά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αλκοολούχα ποτά ή μπύρα ή κρασί χωρίς οινόπνευμα ή μειωμένη αλκοόλη. Επίσης, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά τη διακοπή της χρήσης της σελεγιλίνης, αυτά τα τρόφιμα ή ποτά μπορεί να συνεχίσουν να αντιδρούν με τη διαδερμική σελεγιλίνη. Εάν δεν σας δοθεί μια λίστα με αυτά τα τρόφιμα και ποτά, ζητήστε από το γιατρό σας να σας δώσει ένα.

Η σελεγιλίνη μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο σεροτονίνης όταν χρησιμοποιείται μαζί με ορισμένους αναστολείς ΜΑΟ (π.χ. φαινελζίνη, ρασαγιλίνη, τρανυλοκυπρομίνη) και φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης (π.χ., αμιτριπτυλίνη, δοξαπίνη, φλουοξετίνη, φλουβοξαμίνη, νορτριπτυλίνη, παροξετίνη, σερτραλίνη, Elavil®, Luvox ®, Pamelor®, Paxil®, Prozac®, Zoloft®). Τα συμπτώματα του συνδρόμου σεροτονίνης περιλαμβάνουν: άγχος, ανησυχία, γρήγορο καρδιακό παλμό, πυρετό, εφίδρωση, μυϊκούς σπασμούς, συσπάσεις, ναυτία, έμετο, διάρροια, αίσθηση ή ακρόαση πραγμάτων που δεν υπάρχουν.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας ή το νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης εάν εμφανιστεί έντονη κεφαλαλγία, άκαμπτος λαιμός, πόνος στο στήθος, γρήγορος καρδιακός παλμός ή ναυτία και έμετος, όταν εσείς ή το παιδί σας χρησιμοποιείτε σελεγιλίνη. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρής παρενέργειας που θα πρέπει να έχουν την προσοχή του γιατρού.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση της σελεγιλίνης

Μην εκθέτετε το εφαρμοσμένο έμπλαστρο δέρματος σε άμεση θερμότητα, όπως θερμαντικά μαξιλάρια, ηλεκτρικές κουβέρτες, λάμπες θερμότητας, σάουνα, υδρομασάζ, θερμαινόμενα νερά και παρατεταμένο άμεσο ηλιακό φως.

Πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, ενημερώστε τον υπεύθυνο γιατρού ότι εσείς ή το παιδί σας χρησιμοποιείτε σελεγιλίνη. Η χρήση της σελεγιλίνης μαζί με φάρμακα που χρησιμοποιούνται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις αυτών των φαρμάκων.

Μπορεί να εμφανιστεί ζάλη, ζάλη ή λιποθυμία, ειδικά όταν σηκώνεστε από μια θέση που βρίσκεται ή κάθεται. Να πάρει αργά μπορεί να βοηθήσει. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται ή χειροτερεύει, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα χάπια διατροφής, φυτικά προϊόντα απώλειας βάρους, ψυχρά φάρμακα (π.χ. εφεδρίνη, φαινυλεφρίνη, φαινυλπροπανολαμίνη, ψευδοεφεδρίνη, Neo-Synephrine®, Novafed®, Sudafed®), οποιοδήποτε φυτικό ή διαιτητικό συμπλήρωμα που περιέχει τυραμίνη ή φάρμακα που ονομάζονται αμφεταμίνες (που ονομάζονται επίσης διεγερτικά ή “άνω”).

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

σελεγκιλίνη παρενέργειες

σελεγιλίνη

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Εγκυμοσύνη Κατηγορία C Ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

WADA Class Anti-Doping Classification

Μεγάλη καταθλιπτική διαταραχή τραζοδόνη, σερτραλίνη, Zoloft, Lexapro, Cymbalta, Prozac, Wellbutrin, φλουοξετίνη

Νόσο του Πάρκινσον Exelon, ροπινιρόλη, βενζοτροπίνη, Sinemet, πραμιπεξόλη, καρβιντόπα / λεβοντόπα, αμανταδίνη, Requip

Κατάθλιψη Xanax, τραζοδόνη, σιταλοπράμη, σερτραλίνη, Zoloft, Lexapro, Cymbalta, Prozac