δερματικές παθήσεις στο σκοτεινό δέρμα

Το δέρμα έρχεται σε όλα τα χρώματα, από το παχύτερο ελεφαντόδοντο έως το πιο σκοτεινό καφέ και σχεδόν κάθε σκιά στο μεταξύ.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες δερματικές παθήσεις που φαίνεται να επηρεάζουν το σκοτεινό δέρμα πιο συχνά ή με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Επιπλέον, πολλές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για κοινές παθήσεις του δέρματος μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερα προβλήματα όταν χρησιμοποιούνται σε άτομα με χρώμα.

Αλλά προτού να μπορέσετε να μάθετε πώς να προστατεύετε το πρόσωπο και το σώμα σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάτι σχετικά με τη βιολογία του σκοτεινού δέρματος.

Το χρώμα όλου του δέρματος προέρχεται από κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Παράγουν μελανοσώματα, πακέτα που περιέχουν τη φυσική χημική μελανίνη.

Μελέτες δείχνουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό μελανοκυττάρων στον δερματικό ιστό, ανεξάρτητα από το χρώμα. Αυτό που διαφέρει είναι τόσο το μέγεθος όσο και η κατανομή των μελανοσωμάτων. Όσο όλο και μεγαλύτερα είναι, τόσο πιο σκοτεινό θα είναι το δέρμα.

Δεδομένου ότι ο ρόλος της μελανίνης στο δέρμα είναι να απορροφά και να διασκορπίζει ενέργεια από το υπεριώδες (UV) φως, η σκούρα χροιά μειώνει τον κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο, ιδιαίτερα επειδή σχετίζεται με τη γήρανση του δέρματος και τον σχηματισμό καρκίνου του δέρματος.

Ταυτόχρονα, το σκοτεινό δέρμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξει προβλήματα με τη χρώση. Ακόμα και μικρές βλάβες του δέρματος, όπως τα τσιμπήματα των σκωληκοειδών, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στη χρωστική του δέρματος, επιτρέποντας την εμφάνιση σκούρων κηλίδων που ονομάζονται υπερχρωματισμός.

Όταν δεν χορηγείται σωστά, οποιαδήποτε καλλυντική θεραπεία που προκαλεί βλάβη στο δέρμα – όπως χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, δερματική διαβήτη (αφαίρεση νεκρών κυττάρων του δέρματος), ενέσεις ρυτίδων όπως Restylane ή ενέσεις Botox – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα χρώσης.

Στην υπερχρωματοποίηση, το δέρμα είτε παράγει υπερβολική ποσότητα χρωστικής ουσίας είτε η χρωστική αποτίθεται βαθιά μέσα στο δέρμα, με αποτέλεσμα σκοτεινά σημεία. Όταν χάνεται το χρώμα, ονομάζεται υποσιτισμός, που έχει ως αποτέλεσμα ανοιχτόχρωμα μπαλώματα. Όλοι οι άνθρωποι με το σκοτεινό δέρμα διατρέχουν κίνδυνο τόσο για τις δερματικές παθήσεις.

Μεταξύ των πιο κοινών τύπων προβλημάτων χρωστικής στο σκοτεινό δέρμα είναι η μεταφλεγμονώδης υπερχρωματοποίηση. Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα τραυματισμού του δέρματος, όπως κοπή, ξύνωση ή κάψιμο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε συνδυασμό με έκζεμα ή ακμή.

Μεγιστοποιήστε τη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας για να φανεί νεότερος τώρα.

Κοιτάξτε καλά σε κάθε φωτογραφία. Πώς να φροντίσετε για ξηρό, κόκκινο σκι? Εκπληκτικοί τρόποι για τη μείωση της ρυτίδωσης. Απαλείψτε τις τσάντες κάτω από τα μάτια σας