αυτοδιαχείριση – ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί

Η πρόληψη των ιικών αιμορραγικών πυρετών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρουσιάζει τεράστιες προκλήσεις. Πολλοί από τους κοινωνικούς, οικονομικούς και οικολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ξαφνική εμφάνιση και διάδοση μολυσματικών ασθενειών – πόλεμος, μετατόπιση, καταστροφή οικοτόπων, έλλειψη αποχέτευσης και σωστή ιατρική φροντίδα – είναι προβλήματα που δεν έχουν εύκολη λύση.

Πρόληψη

Εάν ζείτε, εργάζεστε ή ταξιδεύετε σε περιοχές όπου οι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί είναι συνήθεις, λάβετε προφυλάξεις για να προστατευθείτε από τη μόλυνση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών φραγμάτων, όπως γάντια, ασπίδες μάτι και πρόσωπο, και φορέματα όταν αναμένεται επαφή με αίμα ή σωματικά υγρά. Οι προφυλάξεις μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν προσεκτικό χειρισμό, απολύμανση και απόρριψη εργαστηριακών δειγμάτων και αποβλήτων.

Το εμβόλιο κίτρινου πυρετού θεωρείται γενικά ασφαλές και αποτελεσματικό, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες. Ελέγξτε με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με την κατάσταση των χωρών που επισκέπτεστε – ορισμένοι απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο. Το εμβόλιο κίτρινου πυρετού δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 9 μηνών ή για έγκυες γυναίκες, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Τα εμβόλια για αρκετά λιγότερο κοινά είδη ιικών αιμορραγικών πυρετών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κάνετε το καλύτερό σας για να αποφύγετε τα κουνούπια και τα κρότωνες, ειδικά όταν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου υπάρχουν εστίες ιογενών αιμορραγικών πυρετών. Φορέστε ανοιχτό παντελόνι ανοικτού χρώματος και πουκάμισα με μακριά μανίκια ή, ακόμα καλύτερα, ρούχα με επικάλυψη permethrin. Μην εφαρμόζετε την περμεθρίνη απευθείας στο δέρμα. Αποφύγετε τις περιττές δραστηριότητες κατά το σούρουπο και την αυγή, όταν τα κουνούπια είναι πιο ενεργά και εφαρμόστε το απωθητικό κουνουπιών με συγκέντρωση DEET 20 έως 25 τοις εκατό στο δέρμα και τα ρούχα σας. Εάν μένετε σε στρατιωτικούς καταυλισμούς ή σε τοπικά ξενοδοχεία, χρησιμοποιήστε δίχτυα και κουνούπια.

Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου υπάρχουν εστίες ιογενών αιμορραγικών πυρετών, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αποτρέψετε τις προσβολές από τρωκτικά στο σπίτι σας