αυτοδιαχείριση – αρτηριοσκλήρωση / αθηροσκλήρωση

Ο τρόπος ζωής και οι εσωτερικές θεραπείες

Πρόληψη

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε ή να επιβραδύνετε την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

Άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η τακτική άσκηση μπορεί να κάνει τους μύες σας να χρησιμοποιούν οξυγόνο πιο αποτελεσματικά.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που σχηματίζουν μια φυσική παράκαμψη γύρω από τα εμπόδια (παράπλευρα αγγεία). Η άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Στόχος να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Εάν δεν μπορείτε να τα τοποθετήσετε όλα σε μία συνεδρία, δοκιμάστε να τα διαγράψετε σε διαστήματα 10 λεπτών.

Μπορείτε να πάρετε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, να περπατήσετε γύρω από το μπλοκ κατά τη διάρκεια της ώρας του γεύματός σας, ή να κάνετε κάποιες κάμπιες ή νυχτερίδες ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.

Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Μια υγιεινή διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως – και χαμηλή περιεκτικότητα σε εκλεκτικούς υδατάνθρακες, σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο – μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος.

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το ψωμί ολικής αλέσεως με το λευκό ψωμί, να τραβήξετε ένα μήλο, μια μπανάνα ή ένα καρότο σαν σνακ και να διαβάσετε τις ετικέτες διατροφής ως οδηγό για τον έλεγχο της ποσότητας αλατιού και λίπους που τρώτε. Χρησιμοποιήστε μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, και μειώστε ή εξαλείψτε τη ζάχαρη και τα υποκατάστατα ζάχαρης.

Χάστε επιπλέον κιλά και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι, χάνοντας λίγα λίτρα από 5 έως 10 κιλά (περίπου 2,3 έως 4,5 κιλά) μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, δύο από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

Η απώλεια βάρους συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη ή στον έλεγχο της κατάστασής σας εάν έχετε ήδη διαβήτη.

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή άλλη χρόνια πάθηση, συνεργάστε με το γιατρό σας για να διαχειριστείτε την κατάσταση και να προωθήσετε τη γενική υγεία.

Οι ίδιες αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής που συνιστώνται για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης βοηθούν επίσης στην πρόληψή της. Αυτά περιλαμβάνουν

Απλά θυμηθείτε να κάνετε τις αλλαγές ένα βήμα κάθε φορά και να έχετε κατά νου ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμα.