αιτίες ρευματοειδούς αρθρίτιδας και παράγοντες κινδύνου: γενετική, κάπνισμα και πολλά άλλα

Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, μια κατάσταση που προκαλείται από τη φθορά στις αρθρώσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα στοχεύει στις κοινές σας επενδύσεις. Είναι μια μακροπρόθεσμη κατάσταση που επηρεάζει και άλλους ιστούς, αλλά οι αρθρώσεις είναι συνήθως οι πιο σοβαρά επηρεασμένες.

Καθώς αναπτύσσεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μερικά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος αρχίζουν να προσβάλλουν υγιή ιστό, το μπερδεύουν ως εισβολέα. Αυτό προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε περισσότερη φλεγμονή και ζημιά.

Ο κύριος στόχος της φλεγμονής της RA είναι ο αρθρικός υμένας, το λεπτό στρώμα ιστού που ευθυγραμμίζει τις αρθρώσεις. Η φλεγμονή εξαπλώνεται επίσης σε άλλες περιοχές του σώματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συνεχή πόνο, κόπωση και άλλα προβλήματα.

Η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Είναι πιο πιθανό σε γυναίκες που δεν έχουν μείνει ποτέ έγκυες και σε γυναίκες που έχουν πρόσφατα γεννηθεί.

Η κατάσταση μπορεί επίσης να τρέξει σε οικογένειες.

Η ΡΑ γίνεται πιο πιθανή με την ηλικία, αλλά δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας να το πάρετε.

ΠΗΓΗ; Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών Ασθενειών: “Τι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα; Κολλέγιο Ρευματολογίας:” Ρευματοειδής Αρθρίτιδα; Ίδρυμα αρθρίτιδας: “Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα” eMedicine: “Ρευματοειδής αρθρίτιδα; McIlwain, Η, MD και Bruce, D, PhD. Μια δίαιτα για μια ζωή χωρίς πόνο, Marlowe, 2007.